mszp.hu | Belföld
2020. május 12. 13:47

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából is köszönjük az áldozatos munkát az ápolóknak!

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából is köszönjük az áldozatos munkát az ápolóknak!
Megbecsülés és tisztelet illeti őket, de ezekben a különleges időkben még inkább kijár az elismerés minden egészségügyben a fronton szolgálóknak!

Sajnos a magyar ápolók fizetése messze elmarad az Uniós átlagtól, de a környező országokban is magasabb bérre számíthatnak az egészségügyi alkalmazottak. Éppen ezért van szükség azonnali fizetésemelésre Magyarországon az erkölcsi elismerés mellett!

Az MSZP egyetért a Magyar Orvosi Kamara által javasolt fizetésemelés mértékével és ütemezésével, mert az egészségügyben dolgozó magyarok is megérdemlik, hogy keressenek annyit, mint más országban dolgozó kollégáik!

Május 12. világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, az ápolóképzés kiemelkedő alakja.

A már életében legendává vált, rendkívüli akaraterővel megáldott asszony 1820-tól 1910-ig élt. Az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt.

Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna (1817-1857), akinek nevét az országban több egészségügyi intézmény is viseli. Ő volt hazánk első országos főápolónője, aki tevékenységét Florence Nightingale-nél előbb kezdte meg.

Az ápolói hivatás hitvallását a következőkben fogalmazta meg: "Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt". A Magyarországi Betegápolók Országos Egyesülete 1906-ban alakult meg.

Köszönet és tisztelet illeti az ápolókat!