mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. május 12. 11:15

Az ápolók nemzetközi napjára

Május 12. világszerte az ápolók nemzetközi napja annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, az ápolóképzés kiemelkedő alakja. A mai napon mondunk köszönetet mindazoknak, akik a világ bármely pontján nap mint nap erejükön felül nyújtanak segítséget a betegeknek. Megbecsülés és tisztelet illeti őket, és ezekben a különleges időkben még inkább kijár az elismerés azoknak, akik az első vonalban harcolnak a járvány ellen!

Sajnálatos módon azonban a mai napon az ápolóknak nincs okuk az ünneplésre. Ugyanis ápolóként az egészségügyben dolgozni ma Magyarországon hihetetlenül nagy áldozatot és kihívást jelent, az alacsony bérek, a rengeteg túlóra és a rendkívül rossz munkakörülmények miatt. Ráadásul az Orbán-kormány újra és újra megalázza a szakdolgozókat, legutóbb az új egészségügyi jogviszony elfogadásának kikényszerítésével, amely számukra bérkompenzáció nélküli szigorításokkal járt.

Mindezek ellenére mégis vannak, akik vállalják a szolgálatot, ezért köszönet és hála illeti őket.

Az MSZP kiáll az egészségügyi dolgozók, így az ápolók mellett is, ezért kezdeményezi a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában valamennyi egészségügyi dolgozó bérének növelését úgy, hogy az fejezze ki megbecsülésüket, és tegye lehetővé számukra a tisztességes megélhetést. Meg kell állítani az ápolók elvándorlását és pályaelhagyását ezért egy, speciális kedvezményeket is ajánló életpályamodellt kell bevezetni számukra. A középfokú nővérképzést meg kell erősíteni, továbbá a hiányszakmákban ösztönző pótlékok, szakképzési kedvezmények és letelepedési támogatás bevezetését tartjuk szükségesnek.

MSZP