MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2013. április 29. 17:49

Az arcátlan hatalom gátlástalan térnyerése - Országgyűlés

A kormány munkája, botrányos dohánypályázat, elszegényedés, becsapott magánnyugdíj-pénztártagok. Ülésezett a parlament.

Az arcátlan hatalom gátlástalan térnyerése


Tóbiás József szerint, "ami itt történik kormányzás alatt, nem más, mint az arcátlan hatalom gátlástalan térnyerése az élet minden területére vonatkozóan".

Szólt a többi közt a földtörvényről; azt mondta: 65 ezer hektárt kívánnak bérbe adni a barátoknak, a klientúrának. Szerinte ugyanakkor a jelenlegi kormányzás gondolkodásmódját leginkább a trafiktörvény tükrözi: a pályázatleadást megelőző napon változtatták meg a vonatkozó jogszabályt, majd ezt követően is úgy módosítják az előírásokat, hogy a nyerteseknek megfelelő hasznot biztosíthassanak. Nyilvánosságra kell hozni a bírálók körét és a nyertes pályázatokat is! - szorgalmazta.

Mikor érvénytelenítik a "botrányos" dohánypályázat eredményét?

Tóth Csaba azt kérdezte, mikor érvényteleníti a kormány a "botrányos" dohánypályázat eredményét, illetve mit tesz majd az erősödő feketekereskedelem ellen, valamint a nehéz helyzetbe kerülő kisvállalkozások megmentése érdekében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázat eredménye értelmében közel 1500 "füstmentes település" lesz országban, ugyanis ennyi helyen nem volt jelentkező a dohányboltok működtetésére. Szerinte a kistelepüléseken a kieső bevételek miatt bezárnak majd a kisboltok.

Mit tesz a kormány az elszegényedés ellen és a növekedés beindítása érdekében?

Józsa István azt kérdezte, mit tesz a kormány az elszegényedés ellen és a növekedés beindítása érdekében. Szerinte az ország 80 százaléka ugyanis egyértelműen rosszabbul él, mióta a Fidesz-kormány van hatalmon, ugyanis két éve zuhan a gazdaság, és egy átlagos család évente 100 ezer forinttal több adót fizet be a 2010 előtti időszakhoz képest, miközben a reálkeresetek 5 százalékkal csökkentek.

Mi lesz a nyugdíjasokkal?

Tukacs István a magánnyugdíj-pénztártagok ügyében kérdezte a kormányt. Szerinte a kabinet kétszer is becsapta az embereket és zsarolással vették el a pénzüket, ennek hatására jelenleg nem garantálható a biztonság a leendő nyugdíjasoknak.

Nem számít több tízezer vidéki család megélhetése?

Gőgös Zoltán kérdésében megerősítést várt a vidékfejlesztési miniszter által már korábban vázolt tervvel kapcsolatban, amely szerint a társas vállalkozások által hasznosított, mintegy 2 millió hektárt kitevő nagybirtokok felét más használati irány felé terelnék.

Problémának tartotta, hogy a társasági kör, amelynek a "selyemzsinórt elküldték", mintegy 100 ezer embert foglalkoztat, és a tehénállomány 90, a sertés 70 és a baromfiállomány 50 százalékát tartják. Úgy vélte, a lépés munkahelyeket és az állatállomány jelenlegi szintjét veszélyezteti.

Az MSZP a rektorkinevezéseket kritizálja

Hiller István azonnali kérdésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a felsőoktatás autonómiáját - azt, hogy az egyetemi polgárok közössége szabadon választ vezetőt - azóta tiszteletben tartja mindenki, mióta egyetemek léteznek Európában. Kormányok jöttek-mentek, ezt mindenki betartotta - mondta a volt oktatási miniszter, hozzátéve, hogy ehhez képest most egy vidéki főiskolán és a Debreceni Egyetemen is azt a jelöltet nevezik ki rektornak, aki kevesebb szavazatot kapott az intézményben.

Mikor lehet megtekinteni a trafikos pályázatokat?

Ipkovich György arról beszélt, hogy a Vas megyei trafik-koncessziós pályázatok "siralmas eredménnyel" zárultak. Adatokat sorolva elmondta, hogy Szombathelyen negyvenből kettőt, Körmenden hatból egy helyet nyert el helyi pályázó, míg Kőszegen egyetlen koncesszió sem jutott az ott élőknek.

Szavai szerint ellehetetlenednek azok a vállalkozások, amelyeknek egyik pillére a dohányértékesítés volt. A képviselő azt kérdezte, hogy mikor tekinthet bele a pályázatokba.

Százmilliárdokat veszített az ország a kvótaértékesítésen

Szabó Imre arra emlékeztetett, hogy korábban a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből befolyó bevételből zöldprogramokat hajtottak végre a szocialista kormányok. Kifogásolta, hogy a kormány nem értékesített ilyen kvótákat, ezzel mintegy 300 milliárd forintnyi veszteséget okozott.

Mikor lesz dolgozókat védő munka törvénykönyve?

Nemény András a közelgő munka ünnepére utalva arra várt választ, a kormány szerint mit ünnepelhetnek a szakszervezetek? Mikor lesz újra mindenkinek tisztességes munkája és mikor készül el a dolgozókat védő munka törvénykönyve? - fogalmazta meg kérdéseit.

Nem váltak vonzóvá a szociális boltok  

Pál Tibor a szociális boltok kudarcáról beszélt, és kijelentette: nem vált be az az elképzelés, hogy csak a Magosszal kötött szerződéssel lehet árut szállítani az üzletekbe, hiszen így sokszor távolról érkezik az áru. Szerinte a boltok nem váltak vonzóvá, ugyanis jelentősen emelkedtek az élelmiszerárak.