mszp.hu | Belföld
2022. június 18. 12:49

Az árstop felemás megoldás!

Az árstop felemás megoldás!
Az MSZP támogatja, hogy a kormány meghosszabbítsa az árstopot, de felemás megoldásnak tartja – mondta Harangozó Tamás, a szocialisták parlamenti frakcióvezető-helyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön.

A szocialisták mindig elmondják a rezsicsökkentésnél és az árstopnál is, hogy nagyon jó dolog azoknak, akik tudják használni, „de azért lássuk be, (...) a medencefűtést is ugyanígy támogatjuk továbbra is, meg a 45 milliós autónak a benzinköltségét is így támogatjuk”, miközben a nyugdíjasok élelmiszerének és gyógyszerének a megvásárlására „nem ad valódi választ” – mondta a képviselő.

„Legalább (...) a kisnyugdíjasoknál kéne egy korrekció”, és „muszáj lenne lépni” a pedagógusok, az egészségügyi szakápolók, a rendőrök és tűzoltók 200 ezer forintos nettó kezdő fizetése ügyében is, mert abból nem lehet gyermeket nevelni – folytatta.

A közbevetésre, hogy a kormány szerint erre nincs pénz, úgy fortyant föl: „De akkor miért van minden hülyeségre továbbra is pénz?”

Sorolta is a példákat: „vérlázítónak” nevezte, hogy a miniszterelnök fizetését a két és félszeresére emelték egy tollvonással, sürgősséggel, a honvédelem ügyével összekeverve; „egészen elképesztőnek” nevezte, hogy a kormánytagok korábbi 4,4 milliós fizetési plafonját eltörölték, „tehát a miniszterelnök 6, 8, 10 vagy 30 milliós van fizetést is adhat, ha úgy ítéli meg, hogy valaki nagyon-nagyon szorgalmasan dolgozik ezért a remek kormányért”.

Megemlítette: a köztársasági elnöki hivatal költségvetését megduplázták, holott a funkciója vagy teendője nem nőtt; Rogán Antal tárcájának ugyan nőtt a feladatköre, de költségvetése megtízszereződött; a 35 embert foglalkoztató, a kormányzati holdudvarhoz tartozó „fantasztikus” Alapjogokért Központhoz pedig „menet közben hozzávágtak” még 2 milliárd forintot a költségvetésén felül.

„Akkor ne mondják már, hogy nincs pénz!” – háborgott a képviselő.

Az Alapjogokért Központnak juttatott kétmilliárd pluszforinthoz képest „álságos dolognak” nevezte az ellenzéki parlamenti frakcióktól való, tervezett 3 milliárd forintos kormányzati elvonást, amin, mint mondta, Kocsis Máté „vigéckedik”.

Kérdezték Harangozót a Nyugdíjas Parlament csütörtöki üléséről, melyet az MSZP támogatásával is működő civil szerveződés a Parlament Felsőházi termében tartott.

A képviselő elmondta: a küldöttek nagyon fontos követelése volt, hogy a vegyes, vagy svájci indexálást állítsa vissza a kormány a nyugdíjszámításnál, mint ahogy az a szocialista kormányok alatt működött.

A jelenlegi, pusztán inflációt követő nyugdíjemelés „egyszerűen nem működik” – jelentette ki.

Mint mondta, jelenleg a nyugdíjasok finanszírozzák az államot, hiszen mindig csak utólagos korrekcióval, hónapok múltán kapják meg a pénzüket.

„Borzalmasan hülyén van tervezve” a rendszer: az idei évre 3%-os emelést tervezett a kormány, de az infláció miatt a nyugdíjasok januárban 5,3%-ot kaptak, most majd még kicsit több mint 3%-ot, de ez együtt sem fedezi már az áprilisi 11%-os inflációt sem – mondta el.

„És akkor hol van még az év második fele?” - mutatott rá.

Kapcsolódó párttagok