mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. október 28. 15:03

Az árválság mellett különösen jól látszik, hogy az emberek támogatják az ellenzék szociálisan érzékeny programját

Az árválság mellett különösen jól látszik, hogy az emberek támogatják az ellenzék szociálisan érzékeny programját
Az ellenzék szerint a csökkentett jövedéki adó harmadának helyben hagyása, az ÁFA-csökkentés, és az adómentes minimálbér jelentik a mielőbbi megoldást.

Az embereket segítő adópolitikai javaslatokhoz megvan a leendő nemzeti egységkormányban a politikai akarat – erről beszélt Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

Elmondta, a nyilvánvaló világpiaci mozgás mellett az alapvető kérdés a jövedéki adó és annak mértéke, ezért követelik annak csökkentését. „Ilyen üzemanyagár nem tartható, nemcsak az autósok miatt, hanem olyan hatása van a gazdaságra, az élelmiszeripari termékek árára, a mindennapi életre, ami ellehetetleníti a családok jelentős részének a napi életvitelét” – nyomatékosította Molnár.

„Azt is követeljük, hogy a települési önkormányzatok kapjanak vissza a jövedéki adóból egy jelentős részt – mi azt kérjük, hogy az egyharmadát –, hiszen a települési önkormányzatok felelősek nagyon sok olyan kérdésért – a közutak egy részéért, a parkokért, a bicikliút-fejlesztésért – amivel jobbá és szebbé lehet tenni a helyi lakosok életét. Az egyharmad mindenféleképpen járna a települési önkormányzatoknak, tehát fontos, hogy visszaáramoljon oda, ahol a lakossági felhasználás miatt erre nagy szükség van” – szögezte le.

A szocialista pártigazgató nevetséges, kínos mellébeszélésnek nevezte, hogy a jelenlegi elszabadult árak miatt a fideszes kormány húsz évvel korábbi állapotokra és a Medgyessy-kormányra mutogat, miközben ők a felelősek. Bejelentette, az MSZP javasolja, hogy csökkentsék a jövedéki adót, amin a kormány állításaival szemben igenis lehet változtatni.

„Megértjük, természetesen, hogyha jobbat nem tudnak mondani, akkor mindenért a baloldal, Gyurcsány meg a korábbi kormányok a hibásak, csak ezt nem fogják elhinni az emberek. Ők azzal szembesülnek, hogy irreális árért kell tankolni és a környező országokkal összevetve is nagyon magas ez az üzemanyagár” – emelte ki.

A benzinárra reflektálva Molnár szarkasztikusan megjegyezte, „Karácsony Gergelynek igaza lett: át kell térni a kerékpáros közlekedésre, át kell térni az elektromos közlekedésre”.

Felidézve a rendszerváltás után az úgynevezett taxisblokádot és következményeit, elmondta, nem lenne meglepő, ha kitörne egy hasonló elégedetlenségi hullám, és ez nagy valószínűséggel hozzá fog járulni ahhoz, hogy tavasszal a mostani demokratikus ellenzéki szövetségre, a kormányváltásra szavaznak.

Molnár kiemelte, a megoldásban kulcsszerepe van a települési önkormányzati jogkörök visszaállításának, szerepük megerősítésének is. Reagálva arra, hogy az önkormányzatoknál egyébként vannak időnként frakcióváltások – mint például most, Zuglóban, két MSZP-s önkormányzati képviselő igazolt át a Demokratikus Koalícióhoz – elmondta, olyan helyeken, ahol még működik a demokrácia, és a változó világnak megfelelően finomodik az emberek értékválasztása, ez természetes.

„,A tegnapi napon azzal szembesültem, hogy öt huszonéves fiatal lépett be az MSZP-be, kérte az MSZP-be való felvételét, ami rettentő jó hír. (…) A Magyar Szocialista Pártba szerencsére többen lépnek be, mint amennyien ki: nagyszerű új emberek csatlakoztak hozzánk, akik megnyertek az előválasztást, mint például Vajda Zoltán vagy Nemes Andrea (…)” – emlékeztetett.

Végezetül – értékelve a Závecz legújabb közvélemény-kutatását, amely szerint négy százalékkal nőtt az ellenzék előnye a teljes népesség körében –, leszögezte, nagyon jó, hogy a kutatás szerint is az ellenzéknek van előnye, de nem szabad hátradőlni. „Ez akkor válik valóssá, ha a választás napján is így lesz (…). Óvatosan kell ezeket az adatokat kezelni, (…) de nagyszerű esélyekkel vágunk neki Márki-Zay Péter vezetésével az Országgyűlési Választásoknak” – jelentette ki.  

Kapcsolódó párttagok