Belföld | kárenyhítés mezőgazdaság belvíz
2013. április 05. 12:29

Az árvíz után a belvíz okoz súlyos gondokat

Orbán Viktor szerint az árvízi védekezés nem pénzkérdés. Ám azt egyelőre sem a kormányfőtől, sem a kormánytól nem látjuk, hogy az árvíz levonulta utáni mezőgazdasági válsághelyzetre - mely a nagy területeket elárasztó belvíz miatt alakulhat ki - mit tervez. Nem látjuk, milyen forrásokból és mennyit kíván költeni a kormányzat a több százezer gazda megsegítésére, ha a megélhetésük veszélybe kerül.

Súlyos gond, hogy a tavaszi munkák még mindig nem tudtak elindulni, és már látszik, egy hónap alatt háromhavi munkát kell majd elvégezni. Ezért felszólítjuk a kormányzatot, ne vegzálják feleslegesen a sokszor puszta pénzbehajtásról szóló munkaügyi illetve zöldhatósági ellenőrzésekkel a gazdákat! Tegyenek gazdabarát intézkedéseket!

A mezőgazdasági munkák késése tovább fogja drágítani az árakat, ezért különösen aktuális az MSZP élelmiszerár-csökkentő javaslatának támogatása.

Akármit is mond a kormányzat, idén sem lesz rekordév, emiatt a GDP sem fog úgy alakulni, ahogy azt a szemellenzős fideszes politikusok vizionálják.

Felszólítjuk Orbán Viktort és az agrárkormányzatot, ne csak szövegeljenek, de tegyék számszerűen is világossá, mennyit és miből kívánnak a probléma megoldására szánni. Nyilatkozzanak, mennyivel töltik fel a Kárenyhítési Alapot! Elvárjuk, hogy - ahogy arra a szocialista kormányok idején is volt példa - legalább 40 százalék legyen a kárenyhítés mértéke!

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke