mszp.hu/MTI | országgyűlés
2015. június 23. 20:06

Az ÁSZ számos hibát állapított meg

Józsa István, az MSZP vezérszónoka az intézmény függetlenségét kérdőjelezte meg, utalva arra, hogy az élére "egy fideszest és egy kicsit dezertált MSZP-st" ültettek oda. Egy vele szemben indult perre hivatkozva pedig azt mondta: az ellenőröket is szükséges ellenőrizni.

Az ÁSZ számos hibát állapított meg
    
Józsa István, az MSZP vezérszónoka az intézmény függetlenségét kérdőjelezte meg, utalva arra, hogy az élére "egy fideszest és egy kicsit dezertált MSZP-st" ültettek oda. Egy vele szemben indult perre hivatkozva pedig azt mondta: az ellenőröket is szükséges ellenőrizni.

A Gazdasági Versenyhivatal ellenőrzésével kapcsolatban kifogásolta, hogy a szervezet komoly bevételektől esett el azzal, hogy részlegesen sem tudta behajtani a határidőn túli követeléseket, miközben az a pénz valamely versenyszereplőknél ott maradt.

Az ellenzéki politikus pozitívnak ítélte a bíróságok kiegyensúlyozottabb gazdálkodásához szükségesnek tartott intézkedéseket, ugyanakkor szóvá tette, hogy egyes intézmények, felsőoktatási intézmények szabályszerű működésével kapcsolatban számos hibát állapítottak meg. Több jelentés megállapította, hogy sérült a közpénzekkel való felelős gazdálkodás elve, s ez a kormány felelőssége is - vélekedett Józsa István, aki szerint az ÁSZ megalapozott és előremutató javaslatokat tesz, de azt a címzettek gyakran nem fogadják meg.

 

"egyeseknek mindent, másoknak meg semmit"

Gúr Nándor (MSZP) azt mondta, a szerencsejátékról szóló az előterjesztés lényege, hogy "egyeseknek mindent, másoknak meg semmit", az a szabad rablás feltételeit teremti meg, ezért a visszavonását szorgalmazta.  

A játékszenvedéllyel bírókat szerinte nem azzal lehet megfékezni, hogy kiürítik a kiskocsmákat, és néhány ember kezébe adják a birodalmat, az emberek ugyanis - mondta - találékonyak. Úgy értékelte, a kormány nem védeni akar bárkit is, "csak bizonyos emberek haszonszerzését segíti". 

Frakciótársa, Józsa István szerint a kormányoldal ideológiát keres a szabad rabláshoz. Eközben a költségvetés kárt szenved, de a beszűkített piacot úgy rendezik át, hogy a saját haveri körüknek jó legyen - folytatta, és megengedhetetlennek nevezte, hogy ehhez a költségvetésből lopnak el tízmilliárdokat. 

 

Még több pénzt akarnak adni Andy Vajnának és Szima Gábornak

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP vezérszónoka cinikusnak nevezte a törvénymódosítási javaslatot, a piac letisztítására való hivatkozást pedig - mondta - felháborítónak tartja.

Úgy fogalmazott: ahogyan a trafikokat szétosztották, családokat tönkretéve ezzel, úgy a játékgéppiac átszervezése miatt kocsmáknak kellett tömegesen bezárniuk.

Hangsúlyozta: ellene van a szerencsejátéknak, de nem úgy, hogy a "bizniszt" egyetlen vagy maximum két szereplőnek, Andy Vajna és Szima Gábor kaszinókoncesszió-tulajdonosnak osztják ki.

Az egész törvényjavaslat arról szól, hogy még több pénzt, még több adókedvezményt kapjon Andy Vajna - értékelt Bangóné Borbély Ildikó, kifogásolva azt is, hogy a játékautomatákban nincs integrált ellenőrző készülék, nincs szerver alapú összeköttetés az adóhatósággal.

 

Erősítsék meg az idegenrendészeti szerveket!

    
Harangozó Tamás (MSZP) a magyar-szerb határra tervezett kerítés kapcsán beszélt az MSZP eltérő megoldási javaslatairól. A kerítést a kormánypártok "nünükéjének" nevezte, helyette az idei költségvetés módosításával az idegenrendészeti, menekültügyi és határrendészeti szervek megerősítését javasolta. Elmondta, kezdeményezték a büntető törvénykönyv módosítását is, hogy szigorúbban büntessék az embercsempészeket, akik szerinte "börtönbe fognak rohadni".

Azon véleményének is hangot adott, hogy az elmúlt hónapokban a kormány közel 60 ezer embert eresztett rá a nyugati szomszédokra.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára visszautasította és nem a parlamentben illőnek nevezte az ellenzéki képviselő két kifejezését azt, hogy ráeresztettek embereket az EU-ra, illetve hogy börtönben fognak rohadni a menekültek.

Mint mondta, a jelenlegi szabályok miatt nem lehet őrizetbe venni a menekültként ideérkezőket, és azért nem tudják kiutasítani őket, mert eltűnnek a befogadóállomásokról. Hozzátette: a biztonsági határzár nem egyedi. Kitért arra, hogy hétfőn több mint hatszáz embert fogtak el a határon, és egyikük sem jelentkezett menekültként.

Harangozó Tamás személyes érintettség miatt felszólalva azt kérte az államtitkár ne forgassa ki a szavait, ő az embercsempészekre mondta, hogy börtönben fognak rohadni. 

Az elnöklő Latorcai János arra a kérte a képviselőt, hogy legközelebb más kifejezést használjon.