Az atomerőmű bővítése térségfejlesztési projekt

A paksi atomerőmű bővítése nemcsak energetikai, hanem térségfejlesztési projekt is - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke csütörtökön a Tolna megyei Simontornyán, a párt dél-dunántúli és foglalkoztatási programját ismertető sajtótájékoztatón.

Ha megvalósul ez a fejlesztés, a forrásokat fel kell használni arra, hogy a helyi kis- és középvállalkozások munkahelyeket teremthessenek és profithoz juthassanak - mondta a pártelnök a dél-dunántúli és foglalkoztatási programokkal kapcsolatban, amelyeket az MSZP-frakció csütörtöki ülésén vitattak meg.
    
A politikus hangoztatta: a Dél-Dunántúl kistérségeinek nagy része hátrányos helyzetű, több helyen 30 százalék feletti a munkanélküliség, magas az elvándorlás, és itt a legalacsonyabb a kutatás-fejlesztés szektorban foglalkoztattak száma.
 
Az MSZP a régióban kiemelten szeretné kezelni a kutatás-fejlesztést, a gazdaságban gyorsabban hasznosuló alkalmazott kutatásra helyezve a hangsúlyt - mondta.
     
Kitért arra is: a párt foglalkoztatáspolitikai programjának egyik alapelve, hogy minden családban legyen egy kereső ember, aki tisztességes bért kap; ha ez megvan, sok más társadalmi probléma meg sem jelenik - jegyezte meg.
    
Harangozó Gábor, a dél-dunántúli program koordinátora kifejtette: a térség fejlődését ipartelepítéssel, zöldenergiához kapcsolódó beruházásokkal, az aprófalvas térségeket vidékfejlesztési együttműködéssel segítenék.
    
Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke azt mondta: a pályakezdő fiatalok 29 százalékának nincs munkája, és az MSZP eltökélt abban, hogy ezen változtasson.
    
Az MTI kérdésére Harangozó Gábor a 2014-től megnyíló európai uniós forrásokat és a külföldi működő tőke bevonását nevezte meg a fogalakoztatási program fedezeteként.