mszp.hu | Belföld | ESZOSZ Debrecen
2015. szeptember 01. 19:50

Az átvert emberek többségének már a napi kenyérre sincs pénzük

Kedd délután Huszka Imre, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke sajtótájékoztatót tartott az ESZOSZ-botrány legújabb fejleményeiről.

Beszélt a fideszes szálakról, amelyeket ma az atlatszo.hu is megerősített, elmondta, hogy a látszat szerint egy fideszes kötődésű baráti társaság állt össze az EU-s milliárdok lenyúlására. Véleménye szerint   a kormányzati vizsgálat is azt bizonyította, hogy a szövetkezet vezetői nem rendelkeztek a vállalt 2,5 milliárdos önerővel, így pályázatuk megalapozatlan volt, nem a valóságos helyzetet tükrözte.

Feltette a kérdést, vajon azoknak  az állami szerveknek  amelyek az EU-s pályázatról döntöt-tek milyen információi voltak, azon túl, hogy a szövetkezetnek kell nyernie? A magyar kor-mány felelőssége megkérdőjelezhetetlen, ezért  2800 becsapott, átvert ember azonnali, állami kártérítését követelte a megyei elnök.

A szövetkezet által átvert emberek többségének már a napi kenyérre sincs pénzük, sokukat kilakoltattak, gyermekeik éheznek, emberhez méltatlan körülmények között élnek. Az azonnali kormányzati segítség az életet jelenti számukra.

A megyei elnök tájékoztatta arról a sajtó képviselőit, hogy a NAV illetékes regionális szervei költségvetési csalás alapos gyanúja miatt – feljelentésére - nyomozást indítottak. Elmondta, hogy Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője az EU illetékeseinél hivatalosan is kezdeményezte, hogy az OLAF, az Európai  Csalás Elleni Hivatal is járjon el az ESZOSZ ügyében.

az MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetsége