autópálya
2013. január 22. 16:58

Az autópálya és hídépítő Fidesz

Minden sajtótájékoztatón kihangsúlyozom, hogy kétfajta Fideszt ismertünk meg az elmúlt években.  –mondta Halmi József, megyei alelnök.  Az egyiket akkor, amikor nyolc évet ellenzékben töltött, amikor mindent megígért. A másikat pedig most, amikor kormányon van, aki több bőrt lehúz az emberekről.

Mivel sok mindennel nem tudnak dicsekedni, ezért vagy hazudnak vagy csúsztatnak. Reagálva az autópálya átadással kapcsolatos nyilatkozatát követő kommentekre, emlékeztetni kívánta az érintetteket az elmúlt évek eseményeire a képviselő:

„Az, hogy újra átadtak egy szakaszt, az nem a Fidesznek köszönhető. A Fidesz 1998-2002 között nem épített autópályát, sőt el akarták vinni Debrecen felé! 2002-ben a kormányváltásnál a Medgyessy-kormány meghirdetett egy autópálya programot és megépítették Nyíregyházáig és Debrecenig is az autópályát. 2008-2009-ben született döntés a továbbépítésről, első szakaszban az M49-est szerették volna ráhúzni az autópályára, amely szintén az előző kormányzati időszak ötlete volt, hogy  elkerüljön településeket a hatalmas kamionforgalom, és az M49-sel Románián átnyúlva csatlakozzunk az M3-asra.  A következő szakasz Őrtől Vásárosnaményig, Vásárosnaménytól a határig - az eredeti elképzelések szerint - kétszer egy sávban valósult volna meg. Majd egy törvénymódosítás során, amit megyei MSZP – s képviselőink Gazda László, dr. Veres János, dr. Legény Zsolt és Dr. Szép Béla nyújtottak be, ez nem kétszer egy sávban, hanem kétszer két sávban és nem autóúton, hanem autópályán valósulhat meg. Egy brüsszeli pályázati lehetőséggel élve kezdtük el az autópálya beruházás megvalósítását. 2009. augusztusban meg is hirdették ezt a pályázatot és 2010 januárjában volt az eredményhirdetés. 31,9 milliárd forintról szólt a közbeszerzés. De mivel megtámadták a közbeszerzést, ezért az aláírás 2010 júniusában történt. Az új kormány csak aláírta azt a szerződést, aminek januárban már meg volt az eredményhirdetése, és nem igaz, hogy kevesebből építették. 31,9 milliárdból épült meg, amiről Kovács Sándor úgy nyilatkozott, hogy ők olcsóbban építettek. Azért építik meg ezeket az autópályákat, mert az előző kormányzat elnyert rá brüsszeli forrásokat.”

Mivel a Fidesz nem tud semmivel dicsekedni, az emberekről mindent lenyúzott már. Amit el tudott követni ember az emberrel rosszat, ők már megtették. Megpróbálnak egy kicsit maguknak hasznot hajtani azokkal a beruházásokkal, amikhez jóformán semmi közük.”

Még egy rövid emlékezető az alelnöktől: a Rákóczi-híd.

Holnap Vásárosnaményban lesz a kormány, és maga Orbán Viktor is megnézi azokat a beruházásokat, amiket a szocialista kormány kezdett meg. Gondolom, tanulni akar – jelentette ki Halmi József. Czomba úr úgy mutatja be a Rákóczi hidat, mintha ennek ő lenne a kitalálója, ő lenne a mindenese.

2009-ben mikor a szocialista kormány döntött arról, hogy vasútvonalakat fog ideiglenesen bezárni, akkor a helyi szocialista képviselők a Bajnai miniszterelnök úrnál közben jártak, hogy cserébe gyorsítsák fel a Rákóczi híd megépítését.  Erre ígéretet kaptak és a 2010-es költségvetésben forrást biztosítottak rá.
A Fidesz mit tett?

2010-ben semmi nem történt, 2011-ben - amikor a 4 órás közmunkák voltak és emiatt nagy volt felháborodás - akkor  gyorsan Czomba úr kitalált valami pozitív dolgot. Az MSZP-kormány ötletére felülve előadta a nagy ötletet, bár itt is csúsztattak, hisz a forrás éppúgy megvolt, mint az autópályánál. Mi volt a csúszás oka?  Ha ők ilyen nagy autópálya építők és hídépítők – mondta az alelnök, és Czomba úr úgy gondolja, hogy ez kiút lehet a munkanélküliségből, és munkahelyek teremtődhetnek, akkor, miért nem tett meg mindent, hogy időben - egy évvel hamarabb - átadják ezt az autópályát.

Mi reméljük, hogy Orbán Viktor látja a megyében, hogy 47.000 Ft-ból nem lehet megélni. Reméljük Czomba úr el fogja neki mondani Vásárosnaményba, hogy itt magasabb a munkanélküliség, mint az országos átlag. Reméljük, el fogja neki mondani, hogy ebben a megyében nagyon sok rokkant nyugdíjas maradt ellátás nélkül.

Reméljük, miután Orbán Viktor visszamegy és végre az emberek pártjára áll a 2/3-dal visszarendezi a köztársaságot, és olyan törvényeket fog alkotni, amelyekbe az embereknek jövőképe lesz.