kemma.hu
2012. szeptember 05. 14:50

Az azeri baltás kiadását elbaltázottnak minősítették Dorogon

Dr. Tittmann János dorogi polgármester bízik abban, hogy települési szinten orvosolni tudják a feszültté vált magyar-örmény kapcsolatot.

Mint ismeretes, az azeri baltás gyilkos kiadatása szülőhazájának, Magyar- és Örményország egymás közti diplomáciai kapcsolatának befagyásához, rendkívül feszült viszony beálltához vezetett, majd hamarjában nemzetközi botránnyá dagadt. A történtekre „frissiben” reagálva dr. Tittmann János, Dorog polgármestere a bányásznapi rendezvények egyikén abbéli reményének adott hangot, hogy települési szinten orvosolni tudják a „sajnálatos ügyet”, és sikerül megőrizni az önkormányzat jó kapcsolatát a helyi örmény kisebbség tagjaival.

Ennek érdekében a városvezető találkozót kezdeményezett dr. Dzsotjánné Krajcsir Piroskával, a dorogi örmény nemzetiségi önkormányzat elnökével. A keddi megbeszélésen mindkét fél kemény kritikát fogalmazott meg a kormányzattal szemben, és egyetértettek abban, hogy „nem maradhatnak némák”. – A tisztánlátás érdekében az ügyet ketté kell választanunk. Egyfelől szeretném rögzíteni, hogy majd’ két évtizedes intenzív baráti viszonyt ápolunk mind a városi, mind az országos örmény önkormányzati vezetéssel, aminek fenntartása rendkívül fontos a számunkra. Másfelől, a lényegre fókuszálva: egy brutális, aljas tett elkövetőjének szabadon engedéséről van szó – fogalmazott dr. Tittmann János.

Hozzátette: amennyiben a hatalom birtokosai elhitték, hogy Azerbajdzsánban börtön vár Szafarovra, ostobák, ha háttéralku köttetett, akkor pedig erkölcstelenek is. Dr. Dzsotjánné Krajcsir Piroska hasonlóképp vélekedett, a jog, az erkölcs és az illem bukásáról, nagyfokú dilettantizmusról beszélt. – A kormány beteg és gonosz, ám – mint mondta – az emberek nem azok. Ennek bizonyítékát abban látja, hogy az ügy kirobbanása óta több százan biztosították szolidaritásukról. – Annak idején követtem a tárgyalásokat. Büszke voltam rá, hogy az azeri pszichoterror dacára igazságos ítéletet hozott a magyar bíróság. Ezt bocsátotta áruba a kormány. Ezzel a lépéssel, és az azt övező cinizmussal nem lehet elszámolni – vélekedett az elnök.

Dr. Tittmann János arról tájékoztatta beszélgetőpartnerét, hogy az önkormányzat továbbra is hallatni fogja a hangját. Elmondta továbbá: a képviselő-testület elvi állásfoglalás elfogadására készül. Dr. Dzsotjánné Krajcsir Piroska egyértelművé tette: meglehet, hogy a kormány lezártnak tekinti az ügyet, ám a tengerentúli, az amerikai politikai életben is komoly befolyással bíró örmény közösségek – akiket ő maga is tájékoztat a hazai fejleményekről - ezt aligha hagyják annyiban.

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/az-azeri-baltas-kiadasat-elbaltazottnak-minositettek-dorogon-459710