2012. szeptember 14. 08:28

Az azeri kiadatási ügy politikai kérdés

„Az a tény, hogy az EP sürgőséggel rendez vitát a kérdésben, jól mutatja, hogy az azeri ügy túlmutat két szuverén ország közötti jogvitán” – fogalmazott Herczog Edit az Európai Néppárt kezdeményezésére összehívott sürgősségi vitában csütörtökön.A képviselő az EP szocialista frakciójának álláspontjával összhangban hangsúlyozta, hogy mivel az ügy sem sürgető beavatkozásra nem sarkall, sem humanitárius kérdéseket nem vet fel, nem kellett volna feltétlenül napirendre tűzni. Ezért a képviselő úgy véli, a napirendre vétel néppárti üzenete, hogy az ügy európai léptékű politikai kérdés.

Mindazonáltal Herczog úgy fogalmazott, hogy a gyilkosság az minden körülmények között gyilkosság marad, ezért egy demokratikus országban meghozott ítélet alapján elítélt gyilkosnak le kell töltenie a büntetését, és ez az elítélt átadásának esetén az érintett országok közös felelőssége.

A képviselő hozzátette, hogy a határozati javaslatot az előterjesztett formában nem fogja megszavazni az S&D frakció, mert az nem tér ki arra a kérdésre, hogy a magyar kormány kellő körültekintéssel járt-e el egy ilyen kényes diplomáciai kérdésben.

A nemzetközi szervezeteknek komoly munkába fog kerülni, hogy a térség az incidens előtti nyugvópontra térjen vissza. „Egyetértünk abban, kizárólag a békés, tárgyalásos megoldás, és a körültekintő, minden szereplő érzékenységét figyelembe vevő lépések vezethetnek célra” – fogalmazott Herczog.