mszp.hu | Belföld | Önhiki
2015. április 16. 10:42

„Az csak edzőmeccs volt!”

Egy éve választott az ország képviselőket, és adott újabb 4 évre felhatalmazást a Fidesz-KDNP pártszövetségnek a kormányzásra. Halmi József megyei alelnök ebből az apropóból próbálta a nyilvánosság előtt összegezni és értékelni az egy év történéseit.

A képviselő kijelentette, ha most egy megemlékezés lenne, akkor inkább gyászolni lenne okunk, mint ünnepelni!

A megyei országgyűlési képviselőket - mind a hatot, akik egyéniben nyertek - szembesítette, hogy bár egyéni körzetet nyertek, konkrétan semmi nem látszik abból a munkából, amit az itt élő emberekért tesznek. Példaként említette Halmi József, hogy a saját választókörzetében még csak arra utaló jel sincs, hogy megépülne az M49-es, pedig a fideszes képviselő kevés vállalása között az egyik fő ígéret volt.
Az országgyűlési képviselők nem állnak ki a megyében élő emberek érdekében, csak a barátok, az üzlettársak érdeke a fontos a megye bizonyos választókörzeteiben, és olyanokat tapasztalunk, ami az emberség kérdését is megkérdőjelezi. Ők - a választott képviselők - az élet és halál urai, nélkülük semmilyen döntést nem lehet meghozni – mondta.

A tavalyi évben sok esemény volt, amelyben a képviselők bizonyíthatták volna, hogy a kormányközeliség - ahogy ígérték - hoz az itt élő embereknek, és a javukat szolgálja. A fideszes képviselők visszaéltek az emberek jóindulatával, és nem először – hangsúlyozta a szocialista politikus. Közmunkásokat zsaroltak és félemlítettek meg a kampány időszakában, hogy ha nem fideszes képviselőt választanak, nem lesz közmunka, majd a választások után csökkentették a közmunkában dolgozók számát is.

Aztán nyáron jött a híres 60 forintos meggy, amiről még szeptemberben is hazudtak, mennyit tettek a termelőkért, közben pedig az emberek szenvedtek segítség nélkül. Az alma problémája is a „fideszeseken” kívül mindenkit érdekelt, csak őket nem. Majd jött a dohánykérdés, ami szintén nálunk, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében okozott gondokat. Az említett problémák mind a termelőket sújtották, és a jelenük, jövőjük került veszélybe. A megyében a közmunka mellett ezek azok a megélhetési források, amik kiegészíthetnék egy család kasszáját, de mind veszélybe kerültek. A közmunka pedig csak meghosszabbítja az éhhalált, de megélni nem lehet belőle – fogalmazott.

Nemcsak a „fideszesek”, az általuk irányított szervezetek sem álltak ki a termelők, az itt élő emberek mellett. Minden beruházást magukhoz kötnek – mondta és példaként említette a lakóhelyéhez közeli Szamos–Krasznaközi projektet. Aztán az „önhiki” támogatásokkal erősítették meg a közeli barátok településeit, majd a saját embereiknek nyomják a pénzt a beruházásokban, a projektekben is.

Az emberek a megyében az országos átlag alatt keresnek, sok a szegény, a munkanélküli, a rokkant, ezért itt nagyon fontos, hogyan kezeli a kormány a szegények kérdéskörét és mennyire veszi őket emberszámba.

Közben próbáltak az önkormányzati választások után is húzni az embereken, ami országos tüntetéssorozatot váltott ki ősszel  – folytatta az éves áttekintést a politikus. Ennek a tüntetéssorozatnak talán az egyik legnagyobb eredménye, hogy papíron elvesztették a kétharmadot, amit a Jobbikkal - ha kell - tudnak biztosítani.

2015-ben a szociális ellátás átszervezése volt a legnagyobb csapás. A szegény embert újra csak lefelé húzták ezekkel a döntésekkel. A Questor- és a brókerbotrány rávilágított arra is, hogy bár azt hittük 2010 után - a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások elvétele után - már rosszabb nem lehet, hát látjuk, mégis lehet. „Az csak az edző meccs volt” – idézte Halmi József focinyelven Orbán Viktort, azt a miniszterelnököt, aki a média előtt mindig a kisemberekről beszél, de súgni, csak a nagyoknak súgott, hogy vegyék ki a pénzüket.

2015 januárjától megmutatta Orbán Viktor az igazi diktátor arcát is, és megérteti velünk azt is, ne csak arra figyeljünk, hogy mit mond, hanem arra is, mit tesz! Látjuk, hogy mit tesz, és halljuk, hogy mit mond! – tette hozzá a képviselő.
Halmi József a fideszes frakció megyei tevékenységét nullára, a saját zsebük érdekében tett tevékenységüket ötösre, a diktatúrához való alkalmazkodásukat kiemelkedőre értékelte. 

A képviselő értékelését zárva úgy fogalmazott: „Megállítható, hogy a hat egyéni képviselő nem az itt élőkért dolgozik, hanem csak saját magukért, és a Fidesz–KDNP pártérdekért. Sajnos van még három évük, és úgy vélem csak rosszabb lesz. Bár azt is remélem, az emberek megébrednek végre, és nem választanak újra ilyen képviselőket a Parlamentbe.”