mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2021. november 26. 15:29

Az egészséges óvodáktól a biztonságos lakhatás megteremtésééig vadonatúj programokat indítanak a demokratikus önkormányzatok

Az egészséges óvodáktól a biztonságos lakhatás megteremtésééig vadonatúj programokat indítanak a demokratikus önkormányzatok
Nem tétlenkedő, kötelességet mulasztó, különleges jogrendre van szükség, hanem különleges szociális érzékenységre. Ez az, aminek ma Magyarországon zöld utat kell adni.

A piaci szférával együttműködve végzik a demokratikus vezetésű önkormányzatok a biztonságot jelentő önkéntes egészségügyi szűréseket, a szociális lakásügynökségekkel, életjáradék- és energiahatékonysági programokkal pedig sok család számára tudnak hosszú távra stabil otthonról gondoskodni – erről beszélt Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s, és V. Naszályi Márta, az I. kerület Párbeszédes polgármestere péntek reggel az ATV Start című műsorában.

„A mai napon kezdjük el a II. kerületben az óvodás korú, óvodába járó gyermekek önkéntes alapú tesztelését. Ezt nyilván nem közterületen, hanem egy óvodáról óvodára menő rendszerben tesszük. Ma indul és már több mint háromszázan jelentkeztek a tegnapi nap folyamán” – hívta fel a figyelmet Őrsi Gergely.

V. Naszályi Márta hozzátette, a demokratikus vezetésű kerületek együttműködnek ebben, valamint tekintettel arra, hogy sokan bajba kerültek, szociális lakhatási és rezsitámogatásokat is indítottak. „Az önkormányzatnál az üresen álló lakások száma nagyon kevés, miközben a lakásra, megfizethető lakhatásra váró családok száma meg nagy. Eközben tudjuk, hogy összbudapesti szinten több százezer üres lakás van: az I. kerületben a 2016-os felmérés alapján több mint 3000 lakás áll üresen. Ez nagyjából 15%-a a lakásállománynak. Szerintem ez borzasztó sok, és minden szempontból rossz az, hogy ezek a lakások üresen állnak, miközben a lakbérek nagyon magasak”.

Az I. kerület polgármestere elmondta, azért hozták létre a Budavári Lakásügynökséget, hogy garanciálisan kiadja azokat az üresen álló, magántulajdonú lakásokat, amiket például azért nem tudják tulajdonosaik bérbe adni, mert nincsenek Magyarországon, vidéken élnek, esetleg nem áll módjukban ezzel foglalkozni, vagy egy idős rokon lakott benne, aki erősen lelakott állapotban hagyta maga után a lakást és nincs pénze a jelenlegi tulajdonosnak, hogy felújítsa, vagy rossz tapasztalatok voltak a kiadással a magánpiacon, és nem bízik benne, hogy a bérlő nem hagy maga után adósságot. „Ezekre tud a lakásügynökség garanciát adni, hiszen az önkormányzat 100%-os tulajdonában van ez a nonprofit kft, az önkormányzat mintegy garanciavállalóként is ott áll a lakásügynökség mögött; van elkülönített garanciakerete, felújítási kerete, és nyilvánvalóan biztosítást is köt”.

Őrsi Gergely megerősítette, a II. kerület szorosan követi az I. kerületet e téren. „Mi pár hete döntöttünk arról, hogy szintén ennek a lakásügynökségnek a koncepcióját kidolgozzuk, de mi egy olyan plusz lehetőséget is szeretnénk megvizsgálni, hogy ugyanúgy, ahogy az önkormányzat egy biztonságos bérbeadást garantál a lakástulajdonosnak, mi szeretnénk feltérképezni azt, hogy egy önkormányzat és egyéb szervezetek által közösen indított életjáraték programnak van-e ma létjogosultsága. Látjuk azt, és nap, mint nap tapasztaljuk mi is, hogy rengeteg olyan idős, egyedülálló ember él nagy lakásban, aminek már a fenntartását is fizetni kell, de az elsődleges célunk az, hogy a szociális ellátórendszerbe még akkor kerüljön be, amikor nem szorul napi gondozásra, hanem tényleg egy biztonságos és aktív idős kort tudunk számára biztosítani. Ennek a lehetőséget vizsgáljuk” – jelentette be.

V. Naszályi pedig megerősítette, az életjáradék program a tavasz során már el fog indulni, valamint már fut a mindenki számára hosszú távon fenntartható valódi rezsicsökkentés, az energiahatékonysági pályázat is, melynek segítségével hétről hétre sikerült az emberek fogyasztását és ezáltal rezsiszámláját igen jelentős mértékben csökkenteni.

Kapcsolódó párttagok