mszp.hu | Belföld
2020. október 05. 20:57

Az egészségügy és a társadalompolitika lesújtó látlelete, amit most látunk

Az egészségügy és a társadalompolitika lesújtó látlelete, amit most látunk
Az MSZP-nek és a köztársaságpárti összefogásnak van terve az egészségügyi bérek rendbetételéről és az idősebb korosztályok megélhetésének stabil biztosításáról – erről beszélt Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese és Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke péntek reggel az ATV Start című műsorában.

Most a járványügyi helyzet második hullámának idején tökéletesen látszik az a katasztrófa, amit a jelenlegi kormány botrányos egészségügyi és társadalompolitikája okoz, noha az ellenzék konstruktívan és időben megtette a megfelelő javaslatokat. A kormánynak a még hátralévő 19 hónapban még mindig lenne lehetősége ezekből legalább a legfontosabbakat megfogadni.

„A kiskunhalasi kórházügy a teljes magyar groteszket bemutatja. Az eredeti kórházból a betegek elkezdték már kiküldeni a videókat az embertelen körülményekről, omladozó szociális helyiségekről, az újba pedig át kell vezényelni orvosokat” – mondta Harangozó Tamás.

A szocialista politikus elmondta: nincs orvos, és nincs ápoló, megépítették a kórházat, de személyzet sincs hozzá, más helyekről vezénylik át a kórházi dolgozókat. „Ez mindent bemutat a jelenlegi borzalmas helyzetről! Eközben ismét rohamosan nő az idős betegek száma” – figyelmeztetett.

Schmuck Erzsébet hozzátette: jól látható a kormány egészségpolitikájának csődje, hiszen a béremelés belengetése azt mutatja, hogy vészhelyzet van.

„Csak idén 300 fiatal orvos jelentkezett ki a kamarából, külföldre mentek, talán most már rájött a kormány is, hogy itt nagyon nagy baj van, ez már csak a tűzoltás fázisa” – jegyezte meg Harangozó. A nyugdíjasok helyzetéről kérdezve az MSZP-s politikus hangsúlyozta: „a nyugdíjasok már látják a pénztárcájukon, hogy a mi a különbség a fideszes nyugdíjemelés és aközött, ami alattunk, szocialisták alatt is végig volt, meg azelőtt is: az úgynevezett svájci indexálás, amikor a nyugdíjasok valódi fogyasztási kosarához mérik, hogy mennyit kell emelni”.

Hozzátette: az alapvető élelmiszerek átlagban 17%-kal emelkedtek idén, a magyar nyugdíjasok zsebéből 1000 milliárdokat vettek ki az évek során.

„Már év közben kellett volna korrigálni, nem tették meg. Magyarországon már több, mint 10 éve 28.500 forint a minimál nyugdíj, ez mindent elmond. Hiába mondjuk, hogy a többszörösére kéne emelni, ki tud ebből megélni?” – mondta az LMP társelnöke.

Harangozó Tamás ismertette az ellenzék javaslatát, amely szerint az emelésre szánt összeget 4-5 éven át mindenkinek egyformán szét kellene osztani. „2022 után, ha az emberek megbíznak minket, hogy kormányozzunk, akkor egy ilyen programba az új kormány belefog” – ígérte.

„Az idősebb emberek egyre nehezebben élnek. Akinek 100.000 forint alatt van a nyugdíja, az sírva jön oda, hogy korábban meg tudta venni a 20 deka párizsit, most pedig már ki kell számolnia, hány szeletre jut pénze., Nem tudnak normálisan, egészségesen táplálkozni, nem tudnak tisztességesen megélni, egyre többen tiltakoznak!” – hangsúlyozta Schmuck Erzsébet.

Harangozó elmondta: az ellenzéki pártok rendszeresen tájékozódnak a nyugdíjasok problémáiról, a Nyugdíjas Parlamenttel évek óta tartják a kapcsolatot: „A Nyugdíjas Parlament egy civil szervezet: az MSZP nagyon szoros kapcsolatban van vele, és mi már a szerveződés és alakulás alatt is segítettünk ennek az alulról létre jött szervezetnek, amelyiknek van ereje!” – emelte ki Harangozó Tamás, az MSZP képviselője.

Kapcsolódó párttagok