mszp.hu | Belföld
2021. április 25. 23:56

Az egészségügy és az oktatás gyökeres átalakítását akarja az MSZP

Az egészségügy és az oktatás gyökeres átalakítását akarja az MSZP
Az egészségügyi ellátás, a közoktatás és a felsőoktatás gyökeres átalakítását kezdeményezi az MSZP. Ehhez gondoskodó, esélyteremtő államra és fejlett önkormányzati rendszerre van szükség – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

A szocialista párt kiemelt céljának nevezte, hogy az egészségügyben és az oktatásban megszűnjenek az óriási társadalmi különbségek, és ezeket a szolgáltatásokat mindenki egyenlő eséllyel érhesse el.

„Az egészségügyön és az oktatáson nem lehet spórolni!” – jelentette ki a társelnök. Több pénzt kell ezekbe a rendszerekbe beletenni, ahogy ezt pártja Kormányváltást! Korszakváltást! című előválasztási programja tartalmazza - mondta.

Mint mondta, a Fidesz sorsára hagyta az egészségügyet, hagyta szétesni a betegellátást és „még a járvány közepén is orvosok és ápolók ezreit üldözték el”. A Fidesz-rezsim még az orvosbérek emelésével együtt is jóval az uniós átlag alatt költ az egészségügyre. Stadionokra költ százmilliárdokat, „pedig stadionban még nem gyógyult meg senki!” – mutatott rá.

A közoktatás fideszes átalakítása a PISA-tesztek által is bizonyítottan tragikus teljesítményromlást okozott a diákok körében, ráadásul nem eltünteti, hanem elmélyíti a társadalmi különbségeket: „Ma az határozza meg egy diák tudásszintjét, hogy milyen irányítószám áll a lakcímkártyáján, azaz, hogy hol él az országban” – húzta alá. Az egyetemek autonómiáját felszámolják, vagyonukat magánalapítványokba sajátítják ki, a kuratóriumokat pedig pártkatonákkal töltik fel.

„A Magyar Szocialista Párt szerint ez így nem maradhat! Kezdeményezzük ezért az egészségügyi ellátás, a közoktatás és a felsőoktatás gyökeres átalakítását!” – jelentette kis a társelnök.

Terveikről elmondta: azt akarják, hogy az országban mindenki hozzájusson a jó minőségű háziorvosi ellátáshoz, szűréshez, diagnosztikához, szakorvosi és kórházi ellátáshoz.

Drasztikusan csökkentik a várólisták hosszát. Minden egészségügyi dolgozó bérét növelni akarják, megbecsülve őket és biztosítva tisztességes megélhetésüket, s hogy fizetésük vásárlóereje 2024-re elérje az uniós átlagot.

Minden új gyermek-védőoltást és járványügyi szűrővizsgálatot ingyenessé tesznek. Azt akarják, hogy több gyermekorvos és háziorvos legyen, többen járjanak orvosi egyetemre, és megerősítik a középfokú nővérképzést.

Az oktatásban mindenki számára biztosítják a tehetsége által kiérdemelt továbbtanulást. „Egyetlen fiatal sem kallódhat el!” – jelentette ki Tóth Bertalan.

Mint mondta, megteremtik a világnézetileg semleges oktatás feltételeit. Öt évfolyamos alsó tagozatot akarnak, hogy a gyerekek biztos alaptudáshoz jussanak; a tankötelezettség korhatárát pedig újra 18 évre emelik.

A privatizált egyetemeket újra köztulajdonba veszik, és visszaadják a szabadságukat. A felsőoktatási autonómia garanciáinak alkotmányban való rögzítését kezdeményezik.

Olyan pedagógusfizetéseket akarnak, amelyek ösztönzik a fiatalokat a pedagógus pálya választására. Ezzel párhuzamosan kezdeményezik a pedagógusok heti kötelező tanóraszámának csökkentését, mert ez javítja az oktatás minőségét – mondta Tóth Bertalan.

„Gondoskodó, esélyteremtő államra van szükség! Minél előbb, annál jobb!” – jelentette ki.

Kapcsolódó párttagok