2011. szeptember 17. 14:49

Az egészségügy eutanáziája: forráskivonás és ingatlanspekuláció Fidesz-módra

Ma a kormányzati egészségpolitika alig szól másról, mint hatalmas ingatlanszerzési akcióról. Nem véletlen, hogy az államosítás leple alatt megszerezhető ingatlanok feletti uralomért több minisztérium is kegyetlen harcot folytat, miközben a lakosságot, a betegeket leginkább érintő egészségügyi szolgáltatások színvonalával és elérhetőségével még a fideszes szakpolitikusok is alig foglalkoznak.

Egy ideig az önkormányzatok harcoltak a jogaikért, de a Fidesz kétharmadával egyértelműsítette, hogy esélyük sincs: az Orbán-kormány eldöntötte, hogy elveszi tőlük egészségügyi intézményeiket, kórházaikat, közel 450 egészségügyi ingatlant és ezzel együtt minden tulajdonosi jogosítványukat. A harc ezt követően a szaktárca és a kormányhivatalok között folyt/folyik tovább a milliárdokat érő ingatlanokért, a még meglévő szűkös források feletti rendelkezésért.

A fenti csatározásból kiderül, hogy az Orbán-kormány eddigi 16 hónapos működésének az egészségügyet érintő egyetlen lényegi akarata az egészségügyi ingatlanok megszerzése. Eközben az orvosok, rezidensek, ápolónők, kórházi alkalmazottak helyzetének javításában 16 hónap alatt elért eredményük a nullával egyenlő, ahogy az egészségügyi szolgáltatások tekintetében is legfeljebb negatív változások történtek a nagy ígérgetések ellenére.

Az előzetes hírek szerint közel 60-70 kórházban "struktúraváltásnak" álcázva meg akarják szüntetni az aktív betegellátást. Az így "felszabaduló" ingatlanokért dúl a harc, miközben arról senki sem beszél, hogy mennyivel romlik majd ennek hatására az egészségügyi ellátás, az ahhoz való hozzáférhetőség. Természetesen arról is hallgatnak, hogy reálértéken a következő két évben mintegy 10%-kal kívánják csökkenteni az egészségbiztosítási alap és a gyógyító-megelőző kassza forrásait.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy fejezze be az államosítást az egészségügyben, és hagyja az önkormányzatoknál a kórházakat. Ezen felül mielőbb széleskörű egyeztetésre szólítjuk fel a kormányt a szakmai- és érdekvédelmi szervezetekkel, a tulajdonos önkormányzatokkal, gyógyító orvosokkal, mert nélkülük nem lehet dönteni a kórházak, rendelők és ezzel szoros összefüggésben az egészségügy, és elsősorban a betegek sorsáról.

Dr. Garai István Levente,
az Egészségügyi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő