mszp.hu | Belföld
2021. január 03. 13:12

Az egészségügy legyen nemzeti prioritás!

Az egészségügy legyen nemzeti prioritás!
Ma már mindenki számára világos, stadionépítő vezetés helyett az emberek egészségével, biztonságával törődő kormány kell.

Spórol a kormány az egészségügyön, mára több mint 1 millió ember maradt ellátatlanul. A köztársaságpárti erők új kormányprogramja tartalmazza a legfontosabb megteendő lépéseket – mutatta be vasárnap online sajtótájékoztató keretében az előválasztási kampányra készülő szövetség részéről Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

„Kásler Miklós évértékelőjében beszélt arról, hogy a hétszeresét költötték 2020-ban a magyar sportra, mint azt megelőzően, de nagyon keveset beszélt az egészségügy helyzetéről, ami pedig a közvélemény kutatások alapján a magyarok szerint a legnagyobb probléma” – ismertette Bangóné.

Elmondta, egyre kevesebb a háziorvos: decemberben már 844 üresen álló praxis volt Magyarországon. „Ez azt jelenti, hogy már több mint 1 millió honfitársunk nem jut hozzá az alapvető ellátási rendszerhez. Ezekben a körzetekben már évek óta nem tudják betölteni az üresen maradt orvosi állásokat”.

Kiemelte, nagyon nagy problémák vannak a szakdolgozói béremeléssel is. „Mi, a Magyar Szocialista Párt részéről folyamatosan mondjuk, hogy nem lehet szétválasztani az orvosok bérét az összes egészségügyi dolgozó bérrendezésétől, ami 10 éve elmaradt”. Hozzátette, az év végén kiderült, hogy a beígértekkel szemben sem a pedagógusok, sem az egészségügyisek, sem a frontvonalban dolgozók nem tudnak 100%-os táppénzhez jutni, vagy csak nagyon bonyolult bürokratikus procedúrák útvesztőjén át.

„Az EMMI és Kásler megbukott, az egészségügyet, a szociális ellátórendszer egy részét, a felsőoktatást és a szakképzést kiszervezték alóla, és már az egészségügy nagyobb területéért is a belügyminisztérium felel” – állapította meg a képviselőnő. Emlékeztetett, a BM rendelte meg 325 millió forintnyi közpénzért azt az egészségügy átalakításáról szóló tanulmányt is, melynek tartalmát tíz évre titkosította a kormány: még annak sarkalatos pontjait sem ismerhették meg a parlamenti képviselők, pedig közügyről van szó.

5 pontot emelt ki az MSZP által koordinált koalíciós programból, melyek azt szolgálják, hogy Magyarországon az egészségügy végre elindulhasson egy európai színvonalú úton:

 • Legyen az egészségügy nemzeti prioritás.
   
 • Jöjjön létre újra az önálló Egészségügyi Minisztérium, élén egy kompetens miniszterrel.
   
 • Magyarország legyen az Európai Egészségügyi Unió tagja: a magyar állampolgárok is kapjanak egységes, európai szintű egészségügyi szolgáltatásokat.
   
 • Kapjon tisztességes béremelést az egészségügyi ágazat minden dolgozója.
   
 • Átfogó technológiai-, fejlesztési- és digitalizációs programra van szükség.

„A 21. században 21. századi egészségügyet szeretnénk a magyar állampolgároknak is” – foglalta össze a kormányváltók fő célját programjából Bangóné Borbély Ildikó.

Kapcsolódó párttagok