mszp.hu | Belföld | ÁNTSZ egészségügy | Egészségügy
2017. július 28. 16:37

Az egészségügy rendszerhibáiért a Fidesz a felelős

Az egészségügy rendszerhibáiért a Fidesz a felelős
A kötelező védőoltásokból kialakult hiányért egyedül a kormány felelős, mivel az egészségügyi beszállítókkal előnytelen és rövidebb határidejű szerződéseket kötnek. Megengedhetetlen, hogy 2017-ben a csecsemők oltása készlethiány miatt csússzon, annak tudtában, hogy ez egy előre tervezhető folyamat. Elfogadhatatlan és etikátlan, hogy a hiányról az orvosokat nem is értesítették. A Fidesz arroganciáját mutatja, hogy a helyzetet azzal a magyarázattal akarja elbagatellizálni, hogy a szülők szabadsága miatt is kialakulhat ekkora késés.

A szakszerűtlen és felelőtlen Orbán-kormány 2010 óta 50 milliárd forinttal rövidítette meg a gyógyszerkasszát, amellyel kárt okoz a gyógyszerészeknek, veszélyezteti az ellátás biztonságát és növeli a magyar emberek gyógyszerkiadásait.

A kormány ésszerűtlen politikájának a bizonyítéka, hogy a gyógyszerészek számára előírta a kötelező többségi tulajdonszerzést a patikákban, de azzal már nem számolt, hogy erre nem lesz mindenkinek pénze. Most hitelt nyújt a szakembereknek, azaz a saját fantazmagóriáját finanszírozza közpénzből.

2018-ban a kormányváltás után az MSZP hosszú távú és kiszámítható szerződéseket fog biztosítani az egészségügyi beszállítóknak. Az ÁNTSZ önállóságát visszaállítjuk és a gyógyszerkasszából a Fidesz által ellopott pénzt visszapótoljuk, amivel csökkenteni fogjuk a lakossági terheket.  

MSZP

Bővebb információ: Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese