mszp.hu | egészségpolitika
2014. március 13. 09:42

Az egészségügy szóljon végre az egészségről!

A kormányváltó erők egészségpolitikai céljait mutatta be szerdán Halmi József országgyűlési képviselőjelölt és dr. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos, az Együtt-PM politikusa.

A jelenlegi egészségügyi rendszer gazdátlan, eladósodott és nem betegközpontú - jelentette ki Halmi József, aki szerint ez mind a járóbeteg-ellátásban, mind a kórházi ellátórendszerben, mind pedig a gyógyszerellátásban megmutatkozik. Falus Ferenc kijelentette, az egészségügy nemcsak pénz kérdése, legfontosabb közös célunknak kellene lennie, hogy minél tovább tartson az életünk egészségben.

A jelenlegi kormányzat intézkedései közül kiemelte az otthoni pálinkafőzés szabaddá tételét, hangsúlyozva, addig is világelsők voltunk az alkohol eredetű halálozásban, amíg ez a lehetőség nem volt adott. A Fidesz csak beszél a népegészségügyi programról - mondta -, de sem alkohol, sem drogmegelőzési programja nincs kormányzati szinten. A dohányosok védelméről szóló törvény és a rendelkezések betartatása, szankcionálása sem feltétlenül a népegészségügyi célokat tartja szem előtt.

Az egészségügyi szakpolitikus beszélt a hazai gyógyszerellátásról is megemlítve, hogy óriási összeget vont ki a Fidesz-kormányzat a gyógyszerkasszából. Amíg nemzetközi viszonylatban a gyógyszerek árának kb. 20 %-át fizeti meg a fogyasztó, addig Magyarországon ez eléri az 50 %-ot – hangsúlyozta.

A kormányváltó erők képviselői az egészségügyet érintő programelemeik közül kiemelték, az alapellátás minőségének javítását, a gyerekek, a szív- és a daganatos betegek hangsúlyosabb kezelését. A kórházi ellátórendszerben meg kívánják szüntetni a teljesítmény volumen korlátot, a járóbeteg-ellátásban pedig csökkenteni fogják a várólistákat, mert azok a jelen helyzetben veszélyezteti a betegek gyógyulási esélyeit.