mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2023. augusztus 07. 10:34

Az egészségügyben a 8 órás munkarend szigorú megkövetelése nem szolgálja az ellátás minőségének a javítását

Az egészségügyben a 8 órás munkarend szigorú megkövetelése nem szolgálja az ellátás minőségének a javítását
A Belügyminisztérium és a Magyar Orvosi Kamara képviselői nemrég tárgyalóasztalhoz ültek. Az egyeztetés során Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a „munkaidő mindenki számára 8 óra” lesz. Ez azonban több szempontból is érthetetlen, hiszen az ellátásban részt vevő orvosok eddig is 8 órás munkarendben dolgoztak, amelyhez még hozzájön az ügyelet ideje is, ráadásul az esetek többségében nem életszerű a munkarend szigorú betartatása, hiszen például egy megkezdett műtétet nem hagy félbe egy orvos kolléga csupán azért, mert adott esetben műtét közben lejárt a munkaideje.

A minisztérium legújabb intézkedése leginkább azokat a szakrendelőkben dolgozó orvosokat érinti majd hátrányosan, akik többségében hat órás időkeretben rendeltek, rendszerint klinikai állás mellett. A megnövelt munkaidő újabb elvándorláshoz, szakrendelések esetleges további megszűnéséhez vezethet. 

Félő, hogy a Belügyminisztérium a munkaidő ellenőrzésére szolgáló blokkoló órákat kíván felszerelni az egészségügyi intézményekben. Az intézkedéstől azonban nem fog javulni az ellátás minősége, sőt inkább a kollégák munkakörülményeinek további nehezítését és az orvostársadalomban egyébként is jelen lévő frusztrációnak a fokozását szolgálja majd. 

Ahogyan a pedagógusokat a státusztörvénnyel, úgy az orvosokat a jelenlegi intézkedéscsomaggal próbálják rendszabályozni, így ez a tervezet betudható egyfajta „fricskaként”, erőfitogtatásként is az illetékes szaktárca részéről. 

A kormányzatnak semmilyen koncepciója nincs az egészségügyi rendszer megreformálására, nincs semmilyen érdemi tervezet, a kormányzati szakpolitika pedig kimerül az egészségügyi rendszeren képződő lyukak betömködésében. 

Dr. Szelényi Zoltán, az MSZP egészségügyi kabinetének vezetője