mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2020. július 01. 15:03

Az egészségügyi dolgozók is nyernek majd az európai minimum-programmal

Az egészségügyi dolgozók is nyernek majd az európai minimum-programmal
„Bármily fájdalmas, bármily nyomasztó is a beismerés, nem a letagadásban rejlik ellenszere” – mondta a 19. századi orvoslás emblematikus alakja Semmelweis Ignác, akinek mai születésnapját 1992 óta a magyar egészségügyi dolgozók napjaként is szokás ünnepelni. Mélyen igaza volt a szülészorvosnak: a problémákat és a hibákat nem letagadni kell, hanem szembenézni velük.

A magyarországi egészségügy kritikus állapotát sem letagadni kell vagy propaganda-ponyvával eltakarni, hanem egyszer és mindenkorra egyfajta nemzeti minimumként kimondani: azonnali és átfogó átalakításra, a finanszírozás radikális megemelésére, az egészségügy nemzetstratégiai fontosságú ágazattá való átminősítésére van szükség.
 
A mindennapok hősei, az egészségügyi dolgozók előtt sem azzal tisztelgünk igazán, ha mézes-mázas, de álságos szavakkal egyszerűen fejet hajtunk előttünk, hanem ha elismerjük: szégyen, hogy az elmúlt években sem kapták meg azt az odafigyelést és tisztességes fizetséget, amelyet önfeláldozó munkájukkal régen kiérdemeltek – nemcsak világjárványok idején.
 
Mi, szocialisták az idei Európai Polgár Díjra az orvosi kamarák európai szövetségét, rajtuk keresztül pedig szimbolikusan minden európai egészségügyi dolgozót jelöltük. Mi, szocialisták azon dolgozunk, hogy mielőbb megvalósuljon az Európai Egészségügyi Unió és vele együtt létrejöjjenek azok a minőségi minimum-sztenderdek, amelyek végre megfelelően garantálják a betegbiztonságot és minőségi működést minden tagállamban. Az általunk szorgalmazott és képviselt minimum-programmal nemcsak a betegek, de az egészségügyi dolgozók is nyernek majd; az egészségügyi kiadások kötelező megnövelése például egyszerre jelenti majd a szükséges béremelést és a munkakörülmények érdemi javítását is.
 
Mi tehát nemcsak egyszerűen fejet hajtunk a mindennapok hősei előtt, de tetteinkkel teszünk is azért, hogy megháláljuk erőfeszítéseiket. Nekünk, ez a dolgunk.
 
Korózs Lajos
a Népjóléti bizottság elnöke
 
Ujhelyi István

EP-képviselő, az Európai Egészségügyi Unió egyik kidolgozója

Kapcsolódó párttagok