mszp.hu | Belföld
2021. június 25. 15:37

Az egészségügyi dolgozók megfigyelése miatt Alkotmánybírósághoz fordulunk

Alkotmányjogi panaszt nyújt be az egészségügyi dolgozók megfigyelése miatt Dr. Szelényi Zoltán, az orosházi Dr. László Elek Kórház traumatológus főorvosa, az MSZP-Párbeszéd orosházi előválasztási jelöltje.

„Indokolatlan és félelemkeltő” az egészségügyi dolgozók új szolgálati jogviszonyáról szóló törvényben az, hogy az egészségügyi dolgozókat és családtagjaikat az állam titkosszolgálati módszerekkel megfigyelés alá vonhatja - mondta Szelényi az Alkotmánybíróság épülete előtt az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón pénteken.

„Alkotmánysértőnek gondolom” – jelentette ki az orvos-közgazdász.

„Az állam ne türemkedjen be az egészségügyi dolgozók magánéletébe!” – tiltakozott, kiemelve: az egészségügyi dolgozókat a beleegyezésük nélkül figyelhetik évente három alkalommal, legfeljebb 30 napig.

„A családunk, a gyerekeink és mi magunk az állam kutató szemei elé kerülünk. Mindez indokolatlanul sérti a magánélethez fűződő jogainkat, ezért alkotmánysértőnek gondolom és gondolják a jogászok is” – mondta.

Az egészségügyi dolgozók megbízhatósági eljárás alá vonhatósága a rendvédelmi dolgozókéhoz hasonlatos – mondta el – „tehát alkotmányossági panaszt nyújtok be, és kérem a tisztelt alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja felül a szolgálati jogviszonynak a megbízhatósági vizsgálatra vonatkozó passzusát”.

„Miért éppen az egészségügyi dolgozók megfigyelését kellett törvénybe iktatni?” – tette fel a kérdést, úgy folytatva: az államnak sokkal több teendője lenne az egészségügyben, a kórházak leromlott műszaki állapotát vagy a dolgozók elvándorlását nézve.

„Alapjaiban rossznak” nevezte az egészségügyi dolgozókújszolgálati jogviszonyáról szóló törvényt, és sorolta egyéb hiányosságait: a mellékállások korlátozását, a szabadság csökkenését, a vezényelhetőséget.

Ezek „súlyosan hátrányosan érintik az egészségügyben dolgozókat” - jelentette ki.

Arra is rámutatott: a törvényt márciusban úgy fogadta el a kormánytöbbség, hogy előzetesen nem egyeztetett sem a szakmával, sem a politikai szervezetekkel.

Alkotmányjogi panasszal egyedi ügyben érintett személy vagy szervezet élhet.