Az egészségügyi ellátórendszerben ma totális káosz van

Az egészségügyi ellátórendszerben ma totális káosz van
Tóbiás József szerint a Fidesz 2017-re benyújtott költségvetése éppen olyan, mint a 2016-os: igazságtalan, pazarló és csak a Fideszről szól. Nincs előrelépés: a Fidesz nyer, a valódi Magyarország viszont veszít vele.

Úgy fogalmazott, a költségvetés biztosítja, hogy minden magyar ember léphessen egyet előre – mondják ők. Pontosítsunk: minden fideszes haver. A nyugdíjasok viszont legfeljebb a szakadék felé tehetnek egy lépést a 0,9%-os úgynevezett emeléssel.

Az ürességtől kongó stadionok vagy éppen a lovardák minden pénzt megérnek a kormánynak, de az egészségügyben dolgozók fizetésének emelésénél patikamérlegen mérnek.

Tóbiás József elmondta, hogy az MSZP szerint ez a költségvetés sem az egészségügy, sem az oktatás rendszerszintű problémáit nem fogja megoldani. Maradnak a kivárhatatlan várólisták, maradnak az elavult rendelők, és maradnak a jövőtlenséget újratermelő iskolák is. Stadionban még nem gyógyult meg senki, ezért az állami presztízsberuházások helyett kórházi adósságrendezésre, gyógyszer-, kötszer- és műszerbeszerzésre költsék a közpénzeket!

Követelte, hogy azonnal töltsék vissza a Matolcsy-alapítványokban eddig rejtegetett több mint 260 milliárd forint maradékát a központi költségvetésbe, és utalják át gyorssegélyként az ezer sebből vérző egészségügyi, oktatási és szociális ellátórendszerbe.

Elmondta, hogy a párt frakciójának módosító javaslataiból ki fog derülni, hogy modernebb oktatási, egészségügyi és szociális ellátórendszert, igazságosabb jövedelemelosztást, valódi fizetésemelést az országot működtető dolgozóknak, érzékelhető nyugdíjemelést, az életüket tisztességesen ledolgozó időseknek képzel el az MSZP.

A sajtótájékoztatón Tóbiás József kitért arra is, hogy kilencszázezer nyugdíjas a létminimum alatt él, miközben az MNB-s alapítványok milliárdokat kaptak, az állami vezetők fizetése pedig akár már 5 millió forintra is emelkedhet. Hogy képzeli azt a Fidesz kormány, hogy Matolcsy György többmilliós fizetését a két és félszeresére emeli, miközben a nyugdíjasoknak 0,9 % nyugdíjemelést tervez, amivel gyakorlatilag semmit nem ad? Ha a gazdaság növekszik, abból nem a gazdagoknak kellene tovább gazdagodnia, hanem az átlagfizetéseknek és a nyugdíjaknak kellene végre emelkedésnek indulni! A Fidesz 2017-es költségvetésében előirányzott 0,9%-ával szemben az MSZP olyan módosító javaslatot nyújt be a jövő évi költségvetés tervezetéhez, amely garantálja a nyugdíjasoknak a valódi nyugdíjemelést.

Az MSZP elnöke elmondta, az egészségügyi ellátórendszerben ma totális káosz van. Ha valaki bemegy egy egyszerű diagnosztikai vizsgálatra, már nem is várólistával, hanem előjegyzési listával várják. A jelenlegi rendszer folyamatosan újratermeli a kórházak adósságát, a költségvetés ugyanis nem fedezi azokat a funkciókat, amelyeket okkal vár el a társadalom.

De az is a valódi Magyarország sajnos, hogy a 45 éves nők várható élettartama Bulgária mellett hazánkban a legrosszabb ez egész Európai Unióban, köszönhetően az egyre leterheltebb háziorvosi hálózatnak, a krónikus szakemberhiánnyal küszködő kórházaknak. Ráadásul az országnak a keleti régiójában még rosszabb is a helyzet, mint a lesújtó statisztikákat úgy-ahogy kozmetikázó a Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon.

Az MSZP határozott álláspontja az, hogy az összeomlás szélén álló egészségügy rendszerszintű problémáira azonnali megoldások kellenek!
Először is azonnal meg kell állítani a ma már nemzetbiztonsági kockázatot jelentő orvos- és szakápoló elvándorlást. Ez csak azonnali fizetésemeléssel lehetséges. Az MSZP a magyar politikai pártok közül elsőként ismerte fel ezt, és kezdte el követelni a fizetésemelést az egészségügyben. Meg kell állítani a kórházak eladósodottságát is, különben a szemünk láttára fognak összeomlani. Az MSZP szerint 600 milliárd forintra van szüksége az egészségügynek három éven belül.


A „Lopásgátló népszavazás”-ról a pártelnök úgy fogalmazott, ha kormányon múlik, egészen 2018-ig folytatódik a jómódúaknak és leginkább a fideszes haveroknak kedvező stadionkormányzás. Folytatódik a Matolcsyzmus, vagyis a közvagyon fideszes magánvagyonosítása. Az MSZP ezért folytatja az aláírásgyűjtést a népszavazási kezdeményezéshez, amely a magyar föld szétlopása és a közpénz-milliárdokat kitalicskázó Matolcsyk és Mészárosok lopássorozatának megállítása ellen indult útjára.

A sajtótájékoztatója végén az MSZP elnöke elmondta, hogy az újlétai és az álmosdi emberekkel való találkozója alapján úgy látja, hogy a falvakban, a Fidesz köreiben is megindultak – és most már a nyilvánosság előtt is folynak a belső viták. A két település példája is mutatja, hogy egyre inkább kiderül, csak a hatalom és a pénz tartja össze a párt vidéki „elitjét”, hiszen úgy tapasztalta, hogy a viták nagy része is anyagi és nem politikai természetűek.

Debrecen, 2016. április 28.

Huszka Imre
az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke


 

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok