Az egészségügyi szakdolgozók fizetése még mindig nem éri el a KSH szerinti átlagkeresetet – érdemi béremelést, most!

A Fidesz minden alkalommal, amikor teheti, elmondja, hogy milyen nagyfokú béremelést adott az egészségügyi szakdolgozóknak. A valóság ezzel szemben az, hogy egy 30 éve a pályán lévő dolgozó nettó 180 ezer forintot keres. A kormányzati többlépcsős emelés tehát még ahhoz is kevés, hogy a szakdolgozók bére elérje a KSH által közölt átlagkeresetet. Sőt az új szolgálati jogviszony hatályba lépése után sokaknak még csökkent is a fizetése.

Ezek után nem meglepő, hogy az érdekvédők országos tüntetést szerveznek, ahogyan az sem, hogy a felmérések szerint a szakdolgozók több mint fele örökre ott akarja hagyni a munkahelyét. A megalázóan alacsony bérek és a rengeteg túlóra miatt pedig egyre kevesebb fiatalt vonz ez a hivatás, ami szintén tovább súlyosbítja a szakdolgozóhiányt.

Az elmúlt időszak megmutatta, mennyire fontos, hogy kellő számú és megfelelően képzett szakdolgozó legyen a kórházakban. Ennek ellenére a Fidesz képes volt több ezer egészségügyi dolgozót elüldözni a járvány harmadik hullámának időszakában, az új szolgálati jogviszony kikényszerítésével. A kormány felelőtlensége miatt fennáll a veszélye annak, hogy még többen fognak távozni az egészségügyből egy olyan időszakban, amikor Magyarország egyetlen egészségügyi dolgozót sem veszíthet el.

Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy állítsa vissza a közalkalmazotti foglalkoztatást és haladéktalanul kezdje meg az egyeztetéseket a szakdolgozói bérek érdemi emeléséről!

Az MSZP kiáll az egészségügyi dolgozók mellett, ezért a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában egy olyan hatékony egészségügyi ellátórendszer létrehozását kezdeményezi, amelyben minden egészségügyi dolgozó bére úgy növekedne, hogy az kifejezné a megbecsülésüket, és lehetővé tenné számukra a tisztességes megélhetést. Emellett pedig el fogjuk érni, hogy többen járjanak orvosi egyetemre és megerősítjük a középfokú nővérképzést.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő