mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2022. január 17. 12:38

Az egészségügyi szakdolgozók tisztességes megélhetést biztosító béremelést érdemelnek! - Meg kell állítani az egyre növekvő létszámhiányt!

Az elmúlt időszak megmutatta, mennyire fontos, hogy kellő számú és megfelelően képzett szakdolgozó legyen a kórházakban. Ennek ellenére a Fidesz képes volt több ezer egészségügyi dolgozót elüldözni a járvány harmadik hullámának időszakában az új szolgálati jogviszony kikényszerítésével.

A kormány által sokat emlegetett többlépcsős béremelés pedig – amivel a Fidesz szerint meg kellene elégedniük a szakdolgozóknak – még ahhoz is kevés, hogy a fizetésük elérje a KSH által közölt átlagkeresetet. Sőt a Fidesz tovább folytatta a szakdolgozók megalázását, mivel nekik az új jogviszonyból fakadó szigorításokért nemhogy bérkompenzáció nem járt, de még fizetéscsökkenéssel is szembesülniük kellett.

Mindezek tekintetében nem meglepő, hogy a felmérések szerint a szakdolgozók több mint fele örökre ott akarja hagyni a munkahelyét. A megalázóan alacsony bérek és a rengeteg túlóra miatt pedig egyre kevesebb fiatalt vonz ez a hivatás, ami szintén tovább súlyosbítja a szakdolgozóhiányt.

Az Egységben Magyarországért kiáll az egészségügyi dolgozók mellett, ezért a kormányváltást követően el fogja törölni az egészségügyi szolgálati jogviszonyt és újra önálló egészségügyi minisztériumot fog létrehozni. Bővíteni kell a szakdolgozók számát és javítani kell a munkájuk feltételeit. A szakdolgozók elvándorlásának és pályaelhagyásának megakadályozása érdekében olyan béremelést kell biztosítani valamennyi egészségügyi dolgozó számára, amely kifejezi megbecsülésüket, és lehetővé teszi a tisztességes megélhetést.

MSZP
Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő