Az éghajlatváltozástól a beutazási tilalomig - Országgyűlés

Éghajlatváltozás, beutazási tilalom, rendészeti életpályamodell, köztisztviselői illetményalap, KSH. Ülésezett a parlament.

Európa válaszai példaértékűek

Tóbiás József pártelnök szerint furcsa volt, hogy egy olyan kérdésben, ami az elmúlt negyedszázadban megfogalmazódott a világon és Magyarországon, magasabb horizonton üzent az államfő. Az éghajlatváltozás okozta átalakulásról az elmúlt évtizedben sokan beszéltek, de írott malaszt volt. Talán még mindig nem ébredtek rá, mást és máshogyan kell tenni. Kis remény - folytatta -, hogy a New York-i konferencián kicsi, de bátor, konkrét lépéseket tettek a változások irányába. A frakcióvezető úgy látta: Európa példaértékűen válaszol a világban zajló kihívásokra, és már 2030-ra vállalja: szén-dioxid gázok mértékét az 1990-es szinthez képest 40 százalékkal csökkenti. 

Belső vizsgálat kellene a beutazási tilalom miatt


Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, aki egy sci-fihez hasonlítva beszélt a magyar politikai viszonyokról, azt mondta, "egy távoli galaxisban, a Föld bolygó Magyarország nevű kis büszke országában" kiderült, hogy a kormánypártokhoz közeli vállalkozókat, illetve kormányzati tisztviselőket tiltottak ki az Egyesült Államokból korrupciógyanús ügyek miatt. Szerinte a miniszterelnök-pártelnöknek belső vizsgálatot kellene lefolytatnia, meg kell kérdeznie párttársait és beosztottjait, érintettek-e az ügyben.

Amíg nem tisztázódnak a vádak az egész kormányon és a Fideszen is rajta marad a korrupció bélyege - hangsúlyozta. Harangozó Tamás a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban azt mondta, jó lenne arról néhány őszinte mondatot hallani.

Mikor vezetik be a rendészeti életpályamodellt? 

Ugyancsak Harangozó Tamás az új rendészeti életpályamodell bevezetésének időpontjára kérdezett rá, emellett választ várt arra is: mekkora forrást szán erre a kormányzat és az Országgyűlés illetékes bizottsága mikor jut információkhoz a modellről. 

Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök már 2010-ben beszélt erről programjában, a tárgyalások azonban elakadtak, később az illetmények befagyasztás, a szolgálati nyugdíj megszüntetése következett.

Miért nem akarják növelni a köztisztviselői illetményalapot?

Gúr Nándor a munkavállalók ügyével kapcsolatban azt mondta, a szakszervezetek tiltakoznak, mert olyan munka törvénykönyvet készített a kormány, amely a kollektív szerződés lényegét eltörli, és emlékeztetni akarják a kormányt arra, hogy be kell tartania a munkavállalói jogok érvényesülése érdekében tett ígéreteit.

A képviselő azt kérdezte, hogy a kormány miért nem akarja növelni a 38 ezer forinton befagyasztott köztisztviselői illetményalapot, miért nem akarják, hogy a ksz az emberek érdekét szolgálja.

Mit akar tenni a kormány az elszegényedés megállításáért?

Bangóné Borbély Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nem hozta nyilvánosságra a szokott időben a szegénységgel kapcsolatos adatokat, az unió viszont igen, ebből kiderült, hogy 2013-ra 100 ezerrel nőtt a szegénységben élők száma Magyarországon. A szocialista képviselő azt kérdezte, tudott-e a kormány arról, hogy a KSH nem adja ki időben az adatokat.

Lukács Zoltán az amerikai beutazási tilalomról kérdezte az NGM-et

Lukács Zoltán arról beszélt: nehéz elhinni, hogy a sajtó többet tud a hat magyart érintő amerikai beutazási tilalomról, mint a kormány. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalra utalva azt kérdezte: van-e a nemzetgazdasági tárcánál, annak intézményénél érintett, továbbá hajlandók-e a tisztségviselőktől nyilatkozatot kérni a kérdésben. Álláspontja szerint ezt minden minisztérium megtehetné. Azt kérte: a tárca államtitkára "vegye fel a telefont", és hívja fel a NAV-elnökét, majd adjon számot a beszélgetésről.

Indítottak-e vizsgálatot Rogán Antal vagyonosodása ügyében?

Demeter Márta azt mondta, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a tavasz folyamán kétszer is javított a vagyonnyilatkozatán, később pedig adóhivatali vizsgálatot kért maga ellen. A kormánypárti politikus később azt jelentette be, hogy a NAV 30-40 napig vizsgálta ingatlanvásárlásának fedezetét, és mindent rendben talált - folytatta. A szakértők szerint viszont a vagyonosodás eredetét ténylegesen vizsgáló eljárás jóval meghaladja a 30-40 napot, mert ez alatt az idő alatt csak azt ellenőrzik, hogy az érintett eleget tett-e adóbevallási kötelezettségének és azt iratokkal alá tudja-e támasztani - közölte.

Miért Buenos Airesben vagy Hamburgban nyit irodát a jegybank? 

Kiss László a Magyar Nemzeti Banktól várt választ arra, a többi közt miért Buenos Airesben, Bejrútban vagy Hamburgban nyit külföldi irodát a jegybank. Vitatta, hogy ezeken a helyeken érdemes lenne megvalósítani az irodanyitással kapcsolatos célokat: kapcsolattartást az adott országgal, a gazdasági folyamatok megfigyelését, elemzését. 

Át kell gondolni a nemzetiségi önkormányzatok feladatát

Teleki László a helyi és a nemzetiségi önkormányzatok közötti feladatelosztás megváltoztatását szorgalmazta, álláspontja szerint növelni kell utóbbi szerepét. Hozzátette: ezen szervezeteknek az oktatás, az egészségügyi prevenció és az esélyegyenlőség területén is szerepük van. Kérdezte, hogy a kormány mikor foglalkozik a kérdéssel és hogyan változtat a finanszírozáson.