borbelylaszlo.ro
2012. június 27. 14:11

Az egyenlő közelség elve

Borbély: az RMDSZ következetesen az egyenlő közelség elvét vallja a magyarországi pártokkal kapcsolatban.

„Az erdélyi magyarok mindig kiemelt érdeklődéssel figyelnek arra, ami Magyarországon történik. Az RMDSZ 1990 óta következetesen az egyenlő közelségtartás elvét vallja Magyarországgal, az anyaországgal, a magyarországi pártokkal kapcsolatban, ezen az elven nem változtatunk. Mi örvendünk annak, ha jók a kapcsolataink a magyarországi pártokkal” – nyilatkozta ma, június 27-én Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke Mesterházy Attilával, a magyarországi Szocialista Párt elnökével való találkozót követően. A beszélgetésen részt vettek Fekete Szabó András szenátor, Erdei Doloczki István, Márton Árpád és Varga Attila képviselők is.

Mesterházy Attila kifejtette: „A magyar szocialisták azt az elvet képviselik, hogy minden segítséget és támogatást meg kell adni a határon túli magyaroknak, de nem szabad beleavatkozni a helyi döntésekbe, nem szabad ráerőltetni magyarországi politikai akaratot az erdélyi magyarokra. A szocialista frakció a parlamentben megszavazta a határon túli magyarok számára a kettős állampolgárságot, számunkra meghatározó a jó kapcsolatok ápolása az erdélyi magyarokkal.”

Borbély László politikai alelnök hangsúlyozta, az erdélyi magyarok az önkormányzati választásokon is kinyilvánították, az RMDSZ-t tartják legitim képviselőjüknek, és tudják, hogy mit akarnak, tudnak dönteni saját sorsukat illetően, ezt pedig a magyarországi politikusoknak, pártoknak is tiszteletben kell tartaniuk. „Mi egy erős Magyarországot szeretnénk, ahol ne legyenek olyan konfliktusok, amelyek negatívan érintik az erdélyi magyarságot. Meggyőződésem, hogy nagyon fontos a két ország közötti jó kommunikáció, erős gazdasági és kulturális kapcsolatok kialakítása, ezek azok a területek, amelyek mentén a magyarországi és erdélyi magyarok egyaránt nyerhetnek” – hangsúlyozta az RMDSZ politikai alelnöke.