mszp.hu
2020. szeptember 21. 23:57

Az egyesült ellenzékben az igazságosság programját koordinálja az MSZP

Az egyesült ellenzékben az igazságosság programját koordinálja az MSZP
A köztársaságpárti erők között teljes egyetértés van abban, hogy igazságosabb társadalomra van szükség, ennek szociáldemokrata zászlóshajója pedig a Magyar Szocialista Párt – erről beszélt hétfőn Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője és Országos Etikai és Egyeztető Bizottságának újraválasztott elnöke az ATV Start című műsorában.ült ellenzékben az igazságosság programját koordinálja az MSZP

A megújult MSZP koordinációs szerepe nem csupán az országos szervezetben, hanem a közös programalkotásban is döntő, mondta Harangozó Tamás. „Mi arra készülünk, hogy ezt a kormányt zárójelbe tegyük a magyar emberek többségének akaratából, és ez nem esélytelen, mert fej-fej mellett mérik az ellenzék és a kormánypárt bázisát” – hívta fel a figyelmet a mostani, kiinduló helyzetre.

A szocialista politikus elmondta, a közös akarat szerint mik az első lépések. „Mindenek előtt igazságos országot szeretnénk. Ebből az első pont, a játékszabályok igazságossá tétele. Az Alkotmánybíróság legyen Alkotmánybíróság, a közmédia, az Közmédia legyen, az egypárti jelenségeket számoljuk fel és jogállami ország legyen. Ez nekünk is az első és legfontosabb pont, de ebben minden más ellenzéki párt is egyetért”.

Második pontként Harangozó egy igazságos társadalom alapjainak megteremtését jelölte meg, amelyben hangsúlyos szociáldemokrata lépésekre van szükség az élet számos területén. „Például az oktatás- és az egészségügyben, amik ma kifejezetten a különbségek, a leszakadás és az olló szétnyitásának eszközei. Az oktatás ma nem az összezárásról, nem a gyerekek felzárkózásról, nem arról szól, hogy ha valaki nehezebb körülmények között születik, de tehetséges, akkor előbbre jusson, hanem arról, hogy konzerválja ezt a fél-feudális, fél-kőkorszaki rendszert, amiben vagyunk”.

Elmondta, pártja 2022-es választási programjában hasonlóan fontos és hangsúlyos szerepet kap a lakhatás kérdése. Bevezetnének egy nemzeti lakásfelújítási programot meglévő lakásokra, amit szeretnének uniós és saját költségvetési pénzből 1000 milliárd forintos nagyságrendben támogatni, illetve bérlakásépítési programot indítani, amely nélkül a mai fiataloknak nincs esélyük lakhatást találni. „Ehhez jön még a bérek és nyugdíjak igazságos felzárkóztatása, mert ma az nem normális, hogy 3 millió forintos nyugdíjjal élnek bizonyos emberek, és egyébként meg 30 meg 50 ezer forintossal is” – tette hozzá.

„A harmadik pont, amivel legalább a Párbeszéddel és az LMP-vel lesz közös pontunk, az egy igazságos környezet-tudatos, környezetvédelmi, zöld program, amit modern szociáldemokrata pártként ugyanúgy a zászlónkra tűzünk, hiszen a társadalmi különbségek itt is kiugróan megmutatkoznak: a gazdagoknak jut mindenből, a szegényeknek meg leginkább a környezetszennyezésből, az egészségtelen környezetből jut a legtöbb, tehát itt is teendőnk van” – hangsúlyozta az MSZP frakcióvezető-helyettese.

„Ezeket fogjuk képviselni, ezek mellett fogunk kiállni egészen a kormányalakításig, és a programon belül szeretnénk, hogy ha ezek a szociáldemokrata értékek mindenképpen megjelennének. Ez a mi szerepünk, és akik ilyen országban szeretnének élni, azok mindannyian az MSZP-t fogják támogatni” – vetítette előre Harangozó.

Kérdésre, hogy nem lesz-e ehhez mindenképp kétharmadra szükség a Parlamentben, kifejtette: „Sok mindenhez nincs szükség kétharmadra: például a szociális igazságosság programját megvalósítani pont nincs szükség kétharmadra, de az adóreformhoz sincs. Adóreformra az igazságosság érdekében van szükség, hogy ne lehessen egyes embereknek 100 milliárdokkal növelni a vagyonát egy év alatt, míg másoknak a megélhetését sem biztosítják.

A nyugdíjakat például a meglévő források tisztességesebb elosztása 4-5 év alatt rendbe tenné, így a nyugdíjasok 70%-a, akik alul vannak jól fognak járni. A kétharmad néhány százalékon múlik, és a Fidesz választási rendszerének köszönhetően évek óta 50% alatti eredménnyel éri ezt el, ám most az egyesült ellenzék ezt meg tudja ugrani”.

Kapcsolódó párttagok