mszp.hu | Belföld | Európai Unió Oktatás
2021. január 29. 16:25

Az egyetemek fejlesztésére szánt források elosztása nem függhet a fenntartótól

Az egyetemek fejlesztésére szánt források elosztása nem függhet a fenntartótól
Örvendetes hír, hogy a felsőoktatási intézmények fejlesztésére több mint 1500 milliárd forint jut az unió helyreállítási alapjából. Azonban felmerül a kérdés, hogy ez az összeg milyen szempontok szerint kerül majd elosztásra. A Fidesz nyomásgyakorlásra fogja felhasználni annak érdekében, hogy minél több intézményre ráerőltesse a modellváltást?

A fejlesztésre szánt források elosztása nem függhet a fenntartótól! Az egyetemek fideszes alapítványoknak való átjátszását nem a színvonalemelés szándéka vezeti, ugyanis az autonómia és a színvonal nem függ a fenntartótól.  A modellváltásnak csak az a célja, hogy a Fidesz a választásokon túl bebetonozza a befolyását. Nem véletlenül vannak tele az alapítványi kuratóriumok olyan kormánypárti politikusokkal, mint Varga Judit, Novák Katalin, Szijjártó Péter, Lázár János vagy Navracsics Tibor. Sőt, már külön kormánybiztos is felügyeli az egyetemek fideszes megszállását Stumpf István személyében.

Az MSZP szerint törekedni kell a magyar felsőoktatás színvonalának emelésére és ugyanakkor biztosítani kell a szabadságát is. Az egyetemeknek vissza kell kapniuk az autonómiájukat és a politika beleszólása nélkül, a politikától függetlenül kell működniük! Éppen ezért az MSZP szociáldemokrata pártként elkötelezett amellett, hogy 2022-ben a helyreállítsa az oktatás és az egyetemek szabadságát.

 

MSZP