Belföld | egyházügyi törvény közlemény
2012. november 27. 16:58

Az egyházi törvény ismét csődöt mondott

Ma az emberi jogi bizottság ülésén ismét látványos csődöt mondott az egyházi törvény. Egy egyesületté visszaminősített korábbi egyház: a Magyarországi Lectorium Rosicrucianum Egyesület (rózsakeresztes egyház) elsőnek vette az akadályt, és összegyűjtötte, valamint az Országos Választási Bizottságnál hitelesítette az új törvényben előírt 1000 aláírást. Az erre kijelölt bizottság azonban képtelen volt dönteni a vallási közösség sorsáról.

Az itthoni és nemzetközi kritikák kereszttüzében álló törvény szerint újabban politikusok döntenek arról, mely közösség működhet egyházként. Már eddig is bebizonyosodott, hogy ez a módszer tarthatatlan. A kormánypárti politikusok természetesen politikai döntéseket hoztak, így maradhatott ki az eddig elismert egyházak közül számos közösség, amely minden törvényi előírásnak megfelelt. Ezért kerültek válságos helyzetbe az egyházi jogállásukat elvesztett közösségek szociális és oktatási intézményei, köztük például a kormány kegyeibe nyilván nem tartozó Iványi Gábor által vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményeinek több ezer gondozottja.

A törvény - szokás szerint előzetes konzultáció nélkül - az MTA-ra is feladatot rótt volna. Az akadémiának kellene szakvéleményt adnia az adott közösség hittételeinek tanulmányozása után arról, valóban vallási tevékenységet folytatnak-e. Az MTA elnöke az Egyháztörténeti és Vallástudományi Elnöki Bizottsággal egyeztetve már az év elején világosan közölte a bizottsággal: a vallási tevékenység vizsgálata nem tudományos kérdés, ezért nem vállalkozik a feladatra. Most újabb levélben erősítette meg: "Meggyőződésem szerint tudománytalanul járnék el, és félrevezetném az Országgyűlést, ha egy, az adott fogalmi keretek között tudományos megalapozottsággal és hitelességgel meg nem ítélhető kérdésben iránymutató tudományos állásfoglalást adnék." Az elnök azt is jelezte, hogy az illetékes miniszternél törvénymódosítást kezdeményez.

A bizottság kormánypárti többsége sem tudta megítélni, fennállnak-e a "vallási tevékenység" ismérvei, így tartózkodással szavaztak, vagyis nem javasolták a parlamentnek a korábban több mint húsz évig egyházként működő közösség egyházi státuszának visszaadását.

A politikai csodafegyvernek szánt egyházi törvény ismét csütörtököt mondott. Hány kudarc kell még? Hány vallási közösséget, intézményt, embert hoz lehetetlen helyzetbe egy csakis rosszul alkalmazható jogszabály? Az MSZP nem vesz részt a vallási kérdésekben politikai döntést hozó szégyenletes országgyűlési procedúrában, és követeli az egyházi törvény sürgős módosítását annak érdekében, hogy a kormánytöbbség helyett ismét a szakértői vélemények alapján eljáró bíróságok kezébe kerüljön az egyházak bejegyzésének joga.

Lendvai Ildikó,
Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja