2011. január 19. 20:59

Az egységes betegjogi garanciák fellendíthetik a gyógyturizmust

Magyarországnak az a legfontosabb, hogy ne a tehetséges orvosok és nővérek menjenek külföldre a jobb fizetés reményében, hanem a külföldi betegek jöjjenek hozzánk - véli Herczog Edit. A szocialista képviselő a határon átnyúló egészségügyi szolgáltatásokról szóló vitában a betegjogi garanciák egységesítése mellett érvelt.

Bár ma a határon átnyúló egészségügyi ellátások az összes egészségügyi ellátásnak csak nagyon kis hányadát, a Bizottság szerint kb. 1%-át - teszik ki, megkerülhetetlen azonban a szabályok uniformizálása, a betegjogok kölcsönös megerősítése, ha a gyógy-idegenforgalom fellendítését tűzzük ki célul - fogalmazott Herczog Edit a Grossetete jelentés vitájában.

Az MSZP fogyasztóvédelmi szakpolitikusa Magyarország szempontjából kiemelten fontosnak tekinti az EU-ban ma még kevéssé szem előtt lévő gyógyturizmust, hiszen a magas színvonalú képzések miatt humán erőforrás tekintetében jól állunk. Nem az a cél, hogy a hazai intézmények rovására gyógyuljanak külföldön, hanem elsősorban a speciális szolgáltatásokért vállalják az utazást. Az egységes szabályozás bevezetése hatékonyabbá teheti a ritka betegségek gyógyítását egész Európa számára, hiszen speciális tudásközpontok jöhetnek létre, amelyek szolgáltatásai minden tagállam számára elérhetőek lesznek. Ez a garancia ugyanis arra, hogy a ma még a tehetősek kiváltságának tekintett külhoni gyógyulás többek számára elérhető legyen.

A képviselő éppen ezért üdvözli, hogy a hírek szerint a soros magyar elnökség elkötelezett a területet szabályozó irányelv mielőbbi elfogadásában.