Népszava
2011. november 04. 08:45

Az egyszerűsített vállalkozási adó tervbe vett eltörlése öngól

Marad, nem marad, ha marad, nő a kulcsa, vagy az felső bevételi plafon emelkedik - ma a Fidesz-frakcióban eldőlhet, hogy mi lesz az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva vége. Az elmúlt hetekben valóságos belháború robbant ki a Fideszen belül az ügyben. A legújabb fejlemény: a tegnapi kormányülésen úgy döntöttek, szűnjön meg az egyszerűsített vállalkozói adó jövőre.

Orbán Viktor kormányfő egyik tavaly májusi nyilatkozatában pednítette meg először, hogy megszüntetnék az evát. Ezt hosszú csen követte, majd az évadnyitó hajdúszoboszlói Fidesz-KDNP frakcióülésen idén szeptember elején úgy határoztak: "az evának maradnia kell". Ugyanerről tájékoztatta Orbán Viktor és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Fidesz frakciótagjait akkor is, amikor a jövő évi költségvetést ismertette szeptember utolsó hetében. Ezzel szemben Koszorús László fideszes országgyűlési képviselő október 26-án módosító indítványt nyújtott be a parlamentnek, amely megszüntetné az evát.

Egy másik indítvány szerint viszont a jelenlegi 30 százalékos kulcsa 35 százalékra emelkedne a magasabb, 27 százalékos áfakulcs miatt. Ugyanezzel az indokkal egy harmadik javaslat a bevételi határ emelné 25 millióról 30 millióra. Lázár János szerda reggel egy rádióinterjúban úgy nyilatkozott: meg kell tartani az evát, s emlékeztetett a hajdúszoboszlói döntésre. Hozzátette: az adónem sorsáról a kormánynak és a képviselőcsoport tagjainak kell egyezségre jutniuk. A parlament költségvetési és számvevőszéki bizottsága ugyanaznap úgy döntött: nem támogatja Koszorús javaslatát, miközben Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi államtitkára egyetértett azzal.

Szerint az eva megszüntetése mellett szól, hogy az evás vállalkozások költséghányada ismeretlen. A bizottság viszont azt a kezdeményezést támogatta, amely szerint emeljék 35 százalékra az eva kulcsát. Koszorús László csütörtökön megjelent nyilatkozata szerint a pénteki frakcióülésen dől el az egyszerűsített vállalkozói adó sorsa. Giró-Szász András kormányszóvivő pedig ezt mondta tegnap: a kabinet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatára, az adóegyszerűsítést szem előtt tartva döntött úgy, hogy támogatja az eva megszüntetését a jövő év elejétől, de hozzátette, a döntés azonban a parlament kezében van.

Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá mintegy 100 ezer vállalkozás tartozik, s a jövő évi költségvetésbe 179 milliárd forint eva-bevételt terveztek. Amennyiben megszűnik ez az adónem, akkor egyelőre nem látszik, miből tudják pótolni ezt az összeget, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy számos vállalkozás az eva megszűntével nem húzza le a rolót. Mint ahogy az sem, hogy a 10 százalékos társasági adó mellett változatlan marad a költségvetés bevétele. Ha abból indulunk ki, hogy mondjuk 127 ezer forint egy vállalkozás bruttó bevétele (100 ezer nettó + 27 ezer áfa), akkor 30 százalékos eva-kulcs mellett jövőre 38 100 forint adót fizet be, 35 százalékos esetén 44 450 forintot.

Ha ugyanez a cég a társasági adó hatálya alá tartozik, akkor 27 ezer áfát és 10 ezer társasági adót fizet be, vagyis 37 ezer forintot. Feltéve, hogy semmi költséget nem számol el, ami a gyakorlatban lehetetlen. A példa tehát jól bizonyítja, hogy a költségvetés rosszabbul jár, ha megszűnik az eva. A vállalkozások szintjén pedig a döntő szempont, hogy mekkora költséget tudnak elszámolni (még nullánál sem járnak rosszabbul), de ennél is fontosabb, mennyivel kell többet fizetniük a könyvelőjüknek, ha eva helyett társasági adósok lesznek.

Füsi Piroska / Népszava

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=487766