MTI/mszp.hu
2012. február 25. 11:52

Az éhségmenet felidézésével kezdődött az MSZP-választmány ülése

A Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó menetre emlékeztek az MSZP választmányának szombati ülésen.

Simon Gábor, a testület elnöke bevezetőjében üdvözölte, hogy az éhségmenetként ismertté vált akció szervezői mozgalmat alakítottak ezen a héten. A tiltakozó menet február 6-án indult el Miskolcról, és 13-án ért a Parlamenthez. A szervezők azt közölték, hogy akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: "munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért". A választmányi elnök kiemelte, hogy az MSZP támogatta az akciót - amelyről az ülés kezdetén egy rövid video-összeállítást is levetítettek -, több képviselőjük részt is vett benne. Egyikük, Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke kijelentette: az MSZP nem éhséglázadásokat akar, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy folyamatosan nő a létminimumon vagy alatta élők száma, és országszerte, de különösen a keleti országrészben hiányoznak a munkalehetőségek. Kitért arra is, hogy az előző kormány alatt nettó 60 ezer forintot kaptak a nyolc órában foglalkoztatott közmunkások, ma viszont már csak 47 ezret.
    
A választmányi ülésen - amelynek kezdetén Galkó Balázs szavalta el József Attila Alkalmi vers a szocializmus állásáról című versét - a küldöttek zárt tanácskozáson hallgatják meg Csepeli György szociálpszichológust a kormány intézkedéseinek hatásáról, Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója pedig a magyar társadalom politikáról alkotott véleményéről tart előadást.
    
Várhatóan módosítják a választmány szervezeti és működési szabályzatát, és döntenek arról a beszámolónak a tartalmáról, amelyet a testület az elmúlt kétévi munkájáról a március végi tisztújító kongresszusra készít.