Belföld | éhségmenet közlemény
2013. július 29. 15:30

Az Éhségmeneteket igazolták a KSH létminimum adatai

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint a létminimum 2012-ben havonta 85 960 Ft volt, az egy évvel korábbi érték 102,4%-a. Jelenleg a lakosság 41 százaléka, 4,3 millió magyar él a létminimum alatt, ami 300 ezerrel több az előző évinél, a gyermekek körében pedig még magasabb, több mint 50 százalék ez az adat.

Ez év elején 9 megyéből,12 kiindulási pontból gyalogmenetben indultunk Budapestre a Közmunkás Szakszervezettel közösen szervezett Éhségmenetekkel, hogy február 11-én, a tavaszi ülésszak kezdetére a Parlament elé érjünk.

Az volt a célunk, hogy az ország vezetőit meggyőzzük arról, hogy társadalmi igazságosság nélkül nincs társadalmi béke.

Nem segélyt, nem alamizsnát kértünk, hanem munkát, kenyeret és tisztességes béreket.

Kértünk, de nem adtak. Ehelyett cinikus kioktatást kaptunk, hogyan kellene megélnünk 47.000 forintból, kecsketartásból és gombaszedésből.

Az Éhségmeneteket igazolták a KSH létminimum adatai.

Mára nyilvánvaló lett, a kormány számára a szegénység csupán egy kommunikációs probléma.

A másodrangú munkavállalóként kezelt közmunkások, a megbélyegzett rokkantak, a nyomorba süllyedtek nevében mondhatom: ez a kormány nem a mi kormányunk, ez a miniszterelnök nem a mi miniszterelnökünk.

A következő kormánynak üzenünk. A munka és a kenyér az alapja annak, hogy Magyarországon béke és nyugalom legyen. Mi munkát, kenyeret, vagyis békét akarunk Magyarországon!

Komjáthi Imre
Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület, elnök