2012. július 25. 13:00

Az EKB véleménye a szocialista álláspontot igazolja

Az Európai Központi Bank egyértelmű állásfoglalása a kormány által a Magyar Nemzeti Bankra is kivetett pénzügyi tranzakciós adó jogszerűtlenségéről visszaigazolja az általunk korábban hangsúlyozott véleményt.

Ahogy azt már a költségvetési bizottság előtt is világossá tettük, a tranzakciós illeték kiterjesztéséről rendelkező törvény nemcsak értelmetlen, hiszen az állam az egyik zsebéből a másikba csoportosítja át ugyanazt a pénzt, de a jegybanki függetlenség csorbítása miatt jogellenes is.

Miután fiskális szempontból ugyanez vonatkozik az államkincstár megadóztatására is, továbbá az adófegyelem szigorodásából, a reménybeli IMF-megállapodást követő kamatcsökkenésből, valamint a magasabb bérek után beszedett magasabb adó- és járuléktöbbletből remélt több mint 300 milliárd forint is megalapozatlan bevétel, egyúttal az is bebizonyosodott, hogy a 2013-as költségvetést homokvárra építette a kormány.

Tartható költségvetés és kiszámítható gazdaságpolitika nélkül nincs megállapodás. Sem az unióval, sem a valutaalappal. Ezért a kormánynak sürgősen és alapjaiban kell változtatnia az eddigi gazdaságpolitikáján. Az MSZP ajánlata ez ügyben hétfő óta ismert. A demokratikus pártok, a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel egyetértésben igazságosabb, beruházásbarát adórendszerre, növekedésösztönző gazdaságpolitikára, valamint biztonságot és esélyegyenlőséget nyújtó egészségügyi és oktatáspolitikára van szükség.

Szekeres Imre,
az MSZP Gazdaságpolitikai kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő