2011. szeptember 14. 15:38

Az eladósodás nem vezethet lakásvesztéshez

"A hajléktalanság rendészeti kezelése megvalósítja a hajléktalan emberekkel szembeni diszkriminációt, és a bírsággal, elzárással való fenyegetésük sérti őket emberi méltóságukban. A hajléktalanságnak különleges figyelmet kell szentelni az európai szegénységellenes platform keretében, és kiemelten kell kezelni az emberi jogi vonatkozásait is" - hangsúlyozta Göncz Kinga az Európai Unió hajléktalansággal kapcsolatos stratégiájáról szóló parlamenti határozattervezet keddi esti plenáris vitájában.  A stratégiát szerdán nagy többséggel fogadta el a képviselő-testület.

A szocialista képviselő több olyan szempontra hívta fel az Európai Parlament figyelmét, amelyek új jelenségként különleges bánásmódot igényelnek. "A krízis szociális következménye a súlyos és tartós munkanélküliség, valamint a családok adósságválsága. A lakáshitelek törlesztése sok család számára megoldhatatlan fizetési nehézséget jelent. A likviditási probléma leginkább azokat érinti súlyosan, akik folyamatosan felértékelődő, külföldi devizaalapú hiteleket, főleg svájci frank alapú kölcsönt vettek fel" - fejtette ki Göncz Kinga, aki felszólalásában javasolta a fogyasztókkal szemben folytatott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatra vonatkozó irányelv felülvizsgálatát, esetleges szigorítását.

"A tartós munkanélküliség és a devizahitelek törlesztésének nehézsége egyaránt a lakásvesztés, és ez által a hajléktalanná válás kockázatát jelenti, ezért különleges megelőzési intézkedéseket igényelnek. Fontosnak tartom, hogy a Bizottság a parlamenti határozattervezet és az Európai hajléktalanügyi konszenzus konferencia döntéseit követve, tegyen meg mindent a tagállami hajléktalan-stratégiák koordinálása, ellenőrzése és támogatása érdekében" - hangsúlyozta a szocialista EP-képviselő.