mszp.hu | Belföld
2024. július 09. 08:00

Az elhibázott kormányzati politikának végül mindig a lakosság látja a kárát!

Az elhibázott kormányzati politikának végül mindig a lakosság látja a kárát!
A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetni minden olyan multinacionális vállalatnak, amely extraprofitra tett szert, valamint bankadót kell minden olyan banknak fizetnie, amely nem növelte a teljes állampapír-állományát, továbbá megemelik a tranzakciós illeték mértékét is, és valutaváltási illetéket vetnek ki.

A kormány idén 400 milliárdos bevételt vár a védelmi hozzájárulásokból, azaz áttételesen minden magyar állampolgárra 40 ezer forintos többletteher hárul.

A kormány retorikája szerint a frissen kivetett sarcot nem háríthatják majd át a lakosságra, azonban az elmúlt évek példái azt mutatják, hogy a kormány által bevezetett extra adóterheknek végül mindig az adófizető állampolgárok látták a kárát, hiszen a kivetett különadókat valamilyen jogcímen továbbhárították a lakosságra.

Hosszú hónapok óta figyelmeztetnek a szakértők az idei költségvetés tarthatatlanságára, hiszen még a megemelt 4,5 százalékos hiánycélt sem fogja tudni tartani a kormány megszorítások nélkül. A rossz gazdasági mutatók, a gyenge ipar és külkereskedelem pedig tovább súlyosbíthatják a helyzetet, ha a kívánt GDP növekedést nem sikerül elérni. 

A jelenlegi bejelentés pedig ennek a megszorító csomagnak a részét képezheti. Kijelenthető, hogy a kormány felelőtlen gazdaságpolitikájának, valamint a hibás költségvetési politikának áttételesen mindig a lakosság fizeti meg az árát.

A kormánynak nem különadókkal és extraprofitadókkal kellene sarcolni a gazdaság különböző szereplőit, hanem felelős gazdaságpolitikát kellene folytatni, és mindent megtenni a beragadt uniós pénzek hazahozatala érdekében.

Vajda Zoltán országgyűlési képviselő, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke

Kapcsolódó párttagok