mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. augusztus 21. 08:31

Az ellenőrizetlen pénzköltésről számot kell adnia és felelnie kell a kormánynak

Az ellenőrizetlen pénzköltésről számot kell adnia és felelnie kell a kormánynak
Luxusjachtozás közben tékozol a kormány, miközben a Parlamentet kvázi megkerülve költ milliárdokat fegyverekre – ezekről még számot kell adnia és vállalnia kell a lehetséges jogi és politikai következményeket, mondta Harangozó Tamás, az MSZP és Kálló Gergely a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

Miközben Szijjártó a luxusjacht fedélzetéről hazudozik a kemény munkáról, a kormány újabb, a Parlamentet lényegében kijátszó titkos, 2 milliárd euró értékű fegyvervásárlási szerződést kötött. Az MSZP közleményben jelentett be, hogy a luxusjachtot igencsak korrupció-gyanús módon igénybe vevő külügyminiszterhez, illetve Orbánhoz és kabinetjének tagjaihoz kérdéseket intézett az helyzet tisztázása érdekében.

„Egy olyan időszakban, miközben több Balatonról és kevesebb Adriáról papol a miniszterelnök, 13,6%-os GDP zuhanás történt. Amikor az infláció elszállt, amikor a munkanélküliség ilyen helyzetben van, akkor Szíjjártó adriai jachtozása kifejezetten vérlázító. Eközben a külügyminiszternek azt sikerült posztolnia, hogy a dolgozószobájából dolgozik, ami a szavahihetőség szempontjából elég meredek” – állapította meg Harangozó Tamás.

A szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint felmerül a kérdés, hogy Szíjjártó mit keresett országunk egyik hírhedt oligarchája, Szíjj László egyébként napi tízmillió forintért bérelhető jachtján és miből? „Szíjj László, aki még a Simicska-időszakban is intézte a közpénz-bulimiás mutatványokat, és akit azóta ismét kegyébe fogadott a NER, most éppen Mészáros Lőrinc pénzügyeit intézi. Bármelyik korábbi kormányban, bármely miniszter belebukott volna ebbe. Szíjjártó sem kerülheti el, hogy a 8 millió választónak erről számot adjon” – mutatott rá az MSZP képviselője.

„Ennek az utazásnak a költsége legalább nettó 35 millió forint/hét, amit bevallott jövedelméből nem engedhet meg magának” – szögezte le Harangozó. „Vannak olyan országok, ahol ez nem törvényes” – egészítette ki Kálló Gergely.

A képviselők a 6000 milliárd forintot is jóval meghaladó, az ország GDP-jének 2%-át katonai beruházásra költendő NATO-kötelezettségre hivatkozó, a Parlamentet érdemben megkerülő fegyverköltésekről beszéltek.

Harangozó Tamás, aki egyben a Parlament Honvédelmi bizottságának alelnöke is, emlékeztetett, ha a meglévő honvédséget tisztességgel működtetnék és megfizetnék az embereket, már akkor meglenne az a bizonyos két százalék. „A parlamenti ülés utolsó hetének utolsó előtti napján kaptunk egy meghívót, hogy menjünk el reggel egy bizottsági ülésre, mert közbeszerzés alóli mentesítést akarna a kormány a bizottságon áttolni. Ez ott derült ki, és mi ki is vonultunk az ülésről, mert ez teljesen nonszensz, hogy 3000 milliárd forint közbeszerzés alóli mentesítést hoztak be egy esős kedd délelőtt, 10 és 11 óra között.  Olyanokat hoztak be, hogy „veszünk majd valamit a következő 15 évben ezer milliárdért””.

A közérthetőség kedvéért elmagyarázta, a közbeszerzés alóli mentesítés intézményének csak úgy van értelme, ha elmondják, mit vesznek, mennyiért és milyen célból, amit azután a bizottság vagy megszavaz, vagy nem. Nem egy 15 éves, összesen 3000 milliárdról szóló beszerzésre találták ki.

„A honvédségi beszerzésekkel kapcsolatban az az álláspontunk, hogy egy kis ország óriási összegeket költ arra, hogy jóindulatot vásároljon. Orbán Viktornak nemzetközileg teljesen megtépázódott a nimbusza, és ezekkel a vásárlásokkal próbálja azt helyreállítani. Amerikából veszünk légvédelmi rakétát, Oroszországból veszünk Paks2-t, Kínából veszünk Budapest-Belgrád vasutat.

Ezek 6300 milliárd forint értékben azt a célt szolgálják, hogy a megtépázott orbánviktori rendszernek jobb legyen a nemzetközi elfogadása” – összegezte a folyamatot Kálló Gergely.

Kapcsolódó párttagok