mszp.hu | Belföld
2020. május 28. 16:20

Az ellenzék a mai napon az Alkotmánybírósághoz fordul Göd ügyében

Az ellenzék a mai napon az Alkotmánybírósághoz fordul Göd ügyében
Összegyűlt a szükséges számú aláírás, így az ellenzéki képviselők a mai napon utólagos normakontroll indítvánnyal az Alkotmánybírósághoz fordulnak a különleges gazdasági övezetekről és a gödi különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendeletek alaptörvény-ellenessége ügyében.

A kormány a veszélyhelyzetben kapott kivételes jogalkotói hatáskörével visszaélve lehetővé tette ún. különleges gazdasági övezetek kijelölését önkormányzati tulajdonban lévő területeken. A különleges gazdasági övezetté nyilvánítás semmilyen járványügyi védekezési célt vagy a járvány gazdasági hatásainak enyhítését nem szolgálja. Nyilvánvaló célja az ellenzéki önkormányzatok kivéreztetése, illetve a nagyberuházásokkal szembeni helyi ellenállás letörése azzal, hogy az övezetbe tartozó ingatlanok tulajdonjoga és a helyi adók a kormánypárti többségű megyei önkormányzatokhoz kerülnek.

A gödi különleges gazdasági övezet kijelölésével egyik pillanatról a másikra több száz millió forintos adóbevételtől és értékes ingatlanoktól fosztották meg az ellenzéki vezetésű várost mindenfajta felkészülési idő, kártalanítás vagy jogorvoslat nélkül. Ez a lépés súlyosan sérti a jogbiztonságot, a tulajdonhoz való jogot, a kártalanítás nélküli kisajátítás tilalmát és a jogorvoslathoz való jogot, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik - hiszen ilyen jogfosztás csak ellenzéki vezetésű önkormányzatot ért.

A példa nélküli jogfosztás orvoslására ellenzeki országgyűlési képviselők utólagos normakontroll indítvánnyal az Alkotmánybírósághoz fordultak.

Szél Bernadett Független
Bősz Anett Liberálisok
Dudás Róbert Jobbik
Fekete-Győr András Momentum
Hadházy Ákos Független
Harangozó Tamás MSZP
Kocsis-Cake Olivio Párbeszéd
Schmuck Erzsébet LMP
Varju László DK

Kapcsolódó párttagok