MTI | Belföld
2019. február 07. 15:55

Az ellenzék elfogadhatatlannak tartja képviselőik megbüntetését

Az ellenzéki pártok elfogadhatatlannak tartják és minden jogi lehetőséggel élve fellépnek az ellen a büntetés ellen, amelyet Kövér László házelnök javasol kiszabni rájuk a munka törvénykönyve módosításának parlamenti szavazásakor tanúsított magatartásuk miatt.
A házbizottság csütörtöki ülése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten a Demokratikus Koalíció (DK), a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese is hangsúlyozta: elfogadhatatlannak, törvénytelennek tartják a december 12-i ülésen történtek miatt rájuk kiszabott pénzbüntetést, annak mértékét és minden magyar, illetve nemzetközi fórumon megtámadják majd a döntést.
 
Vadai Ágnes (DK) elmondta, az ülésen a bírságok mellett az MSZP és a DK kezdeményezésére szó volt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában tavaly decemberben történtekről. Az ellenzéki képviselői jogosítványok tartalmát szerették volna megvitatni, de a kormánypártiak ebben nem voltak partnerek - mondta.
 
Hozzátette: az ülésen nem volt konszenzus a büntetés ügyében, arra számítanak, hogy azt majd az Országgyűlés plenáris ülése szavazza meg
 
Vadai Ágnes Kövér László személyes felelősségét hangsúlyozta a büntetések miatt, mivel - szerinte - a strasbourgi bíróságon minden eddigi pert elbukott a magyar állam a képviselői büntetések ügyében. "Költségvetési többletet" okoznak Kövér László személyes, a politikával semmilyen kapcsolatban nem lévő döntései - hangoztatta.
 
Brenner Koloman (Jobbik) szerint ez a büntetés - és az Állami Számvevőszék által "törvénytelenül" kiszabott is - egy sorozat része, amelynek az a célja, hogy az ellenzéki képviselőket megfélemlítse.
 
Közölte, az MTVA székházánál történtek is bizonyítják, hogy az ellenzéki képviselők egyszerűen "elvesztik hivatali személy jellegüket", hiszen teljesen mindegy, mi áll a törvényben, "a Fidesz magánhadseregének biztonsági őrei inzultálhatják őket".
 
Harangozó Tamás (MSZP) szerint hiteltelen és nevetséges "a kordonbontó, a 2006 és 2010 között a parlamenti üléseket végig obstruáló Fidesz" által az ellenzékre kiszabott büntetés. A büntetés tényét és mértékét úgy értékelte: "egy hatalommániás ember szánalmas vergődése".
 
Rosszul látják a kormánypártok - mondta - , hogy büntetéssel eltántoríthatják az ellenzéki képviselőket, és majd legközelebb csendben asszisztálni fognak egy négymillió embert megnyomorító törvény elfogadásához.
 
A szocialista politikus az MTVA székházánál történtekkel kapcsolatban közölte, az országgyűlési képviselő hivatalos személyi minőségét senki nem kérdőjelezheti meg, és vele szemben erőszakot senki nem alkalmazhat.
 
Schmuck Erzsébet (LMP) közölte, a december 12-i ülésnap miatt a házelnöknek a kormányt és azokat a képviselőket kellett volna megbüntetnie, akik a törvényt elfogadták; ők sértették meg a Ház, a magyar emberek méltóságát.
 
Javasolta, hogy a képviselőktől levont bírságból szolidaritási alapot hozzanak létre, a pénz felhasználásáról ne a házelnök döntsön, azt fordítsák a gyermekes családok megsegítésére.
 
Burány Sándor (Párbeszéd) elmondta, a december 12-i parlamenti ülésen nem történt más, minthogy az ellenzéki képviselők megpróbálták megakadályozni, hogy törvényellenesen fogadják el "a rabszolgatörvényt", amelynek általános vitáját is törvényellenesen zárták le.
 
Nincs kétségük afelől, hogy a házelnök kiszabja a bírságot az ellenzékiekre, amely miatt a mentelmi bizottsághoz fognak fordulni - mondta. Hozzátette: ha mentelmi bizottság is jóváhagyja a büntetést, akkor az Országgyűlés plenáris ülése dönt.

Kapcsolódó párttagok