Az ellenzék győzelme esetén szoros fiskális fegyelmet tartana

Győzelme esetén a baloldali ellenzéki szövetség szoros fiskális fegyelmet tartana és rövid távon nem szüntetné meg a sokat vitatott válságadókat - mondta szerdán Mesterházy Attila, a szövetség vezetője, a Magyar Szocialista Párt elnöke a Reuters brit hírügynökségnek.

Magyarország pénzügyi helyzete nem enged gyors eltávolodást Orbán Viktor miniszterelnök gazdaságpolitikájától - mondta Mesterházy, hozzátéve, hogy szándékában áll tiszteletben tartani az Európai Unió költségvetési szabályait és a magyar össztermék 3 százaléka alatt tartani a deficitet.

"Ez kőbe vésett szabály. Ha van olyan mondata a miniszterelnöknek, amellyel egyet kell értenem, az minden bizonnyal az, hogy féken kell tartanunk a költségvetési hiányt" - mondta.

A bankadóról azt mondta, hogy egy baloldali kormány hosszabb távon is számítana erre a bevételre, és csak akkor venné fontolóra az adó mérséklését, ha a bankok reinvesztálnák azt a pénzt, amelyet a vállalatoknak nyújtott hiteleken nyernek, és így növekedést generálnának. Hozzátette, hogy - hasonló módon - csakis akkor mérséklődnének a más szektorokra kirótt adók, ha a pénz Magyarországon marad beruházások vagy magasabb bérek formájában.

A baloldal felfejtené Orbán Viktor egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerét, és bevezetne legalább egy új kulcsot a magasabb jövedelműekre vonatkozóan. A lépés nem érintené a költségvetés egészét, mert egyúttal csökkenne az alacsony jövedelműek adója.

Mesterházy Attila azt mondta, hogy a baloldal nem növelné tovább az állam részesedését olyan ágazatokban, mint a bankszektor, vagy az energetika, de az erős rendszabályozó szerep kívánatos lenne kormánya számára.

"Sok esetben a profit már erkölcstelenül nagy. Nincs rendjén, hogy Magyarországon a bankok gyakran olyan magas hasznot zsebelnek be, amely az EU más tagállamaiban hallatlannak számít, ugyanezen bankokat tekintve" - fogalmazott Mesterházy Attila. Ugyanakkor közölte, hogy a szocialisták megvizsgálnák, hogy az állam legutóbbi terjeszkedése az energiaszektorban előnyös-e.

"A túlzott államosítás ártalmas. Előbb vagy utóbb az a vége, hogy mi finanszírozzuk ezeket a cégeket, és ahhoz az adófizetők pénzét kell használni. A Fidesz 650 milliárd forintot költött ilyen terjeszkedésre" - mondta, megjegyezve: hatalmas veszteséget okozott az állami tulajdon emelése a Mol-ban.

Egy baloldali kormány befagyasztaná azt a nemrégiben kötött, 10 milliárd eurós ügyletet, amelyet Orbán Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ütött nyélbe a paksi atomerőmű bővítéséről - jelentette ki.

"Nem vagyunk az atomenergia ellen, de Fukusima után és ilyen hatalmas összeg esetében egyetlen ember nem határozhat anélkül, hogy kellően alapos és mérlegelő vita előzné meg a döntést. Az ügylet egy évszázadra megszabja Magyarország energiastratégiáját. Az ukrán-orosz konfliktus egy dolgot nyilvánvalóvá tett: Oroszország nem habozik használni gazdasági hatalmát, ha azt diktálják érdekei, beleértve a politikai zsarolást is. Csak egy bolond nem tekint gyanakvással Moszkvára ilyen szemszögből" - idézte Mesterházy Attilát a Reuters.