MTI/mszp.hu
2011. március 07. 14:31

Az ellenzék is jelölhessen tagokat a monetáris tanácsba!

Felszólítjuk a Fideszt, hogy a monetáris tanács további két tagjára fogadja el az ellenzéki képviselők által javasolt jelölteket, vegye figyelembe, hogy ez nem egyoldalúan a Fidesz jogosítványa - mondta Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke a Parlamentben tartott hétfői sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki képviselő szerint ezzel 2013-ig biztosított lenne a testület független működése.

Kérdésre válaszolva jelezte, a szocialistáknak van jelöltjük, de nevet egyelőre addig nem kíván említeni, amíg nem bizonyosodik be, hogy ezzel az illetőt nem teszi ki "boszorkányüldözésnek".

A sorompó leengedése nem a buszvezető, hanem a bakter dolga - hozott hasonlatot annak érzékeltetésére, hogy bár a tanácsnak független szakértői feladata van, szerinte a Fidesz a gazdasági bizottságban támogatott két tagjelölttel tovább erősíti befolyását a monetáris politikára, csökkentve ezzel a szakértői kontrollt.

A gazdasági bizottság hétfőn támogatta Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc monetáristanács-taggá választását; az Országgyűlés délután dönt megválasztásukról. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa hét tagja közül négynek lejárt a mandátuma, így az MNB elnöke, Simor András, és alelnökei, Karvalits Ferenc, valamint Király Júlia mellé további négy külsős tagot kell választani. Az Országgyűlés a közelmúltban változtatta meg a jegybanktörvényt: míg eddig a miniszterelnök, illetve az MNB elnökének javaslatára választotta meg a monetáris tanács új tagjait a parlament, a módosított szabályok szerint a gazdasági bizottság jelölése után dönt az Országgyűlés a testület négy új tagjáról, akiket hat évre választanak meg.