mszp.hu | Belföld
2024. február 06. 12:12

Az ellenzéki együttműködésnek nincs alternatívája

Az ellenzéki együttműködésnek nincs alternatívája
A közelgő választásokról, az MSZP által kezdeményezett ellenzéki összefogásról, valamint az államfő méltatlanná válásáról is beszélt Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke az ATV kedd reggeli Szigorlat című műsorában.
A műsor elején szó volt arról, hogy az MSZP jelenlegi szolnoki alpolgármestere, Györfi Mihály lesz az ellenzék polgármesterjelöltje Szolnokon. Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy az MSZP álláspontja világos, mindenhol egy jelöltnek kell szemben állnia a Fidesz jelöltjével szemben, hiszen ez a siker kulcsa. Azonban vannak olyan ellenzéki pártok, akik nem igazán nyitottak az együttműködésre, pedig ez azzal járhat, hogy a demokratikus ellenzék fontos városokat veszíthet el. Az MSZP pedig a Fővárosi Közgyűlésért is aggódik, hiszen ha nincs ellenzéki összefogás, akkor előállhat olyan helyzet, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek nem lesz közgyűlési többsége. 
 
Az MSZP társelnöke elmondta, hogy az ellenzéki együttműködésnek nincs alternatívája, hiszen ha a pártok nem működnek együtt a jelenlegi helyzetben, akkor az a Fidesz malmára hajtja a vizet. Az MSZP tavaly januárban kezdeményezte, hogy az ellenzéki pártok fogjanak össze és egyeztessenek, hiszen a jelenlegi Fidesz által létrehozott rendszerben az ellenzéki pártoknak együtt kell működnie. 

 
A műsorban szó volt arról is, hogy az MSZP százezer aláírást szeretne összegyűjteni a közös indulás érdekében. Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy gyorsan gyűlnek a támogató aláírások és online is lehet támogatni a kezdeményezést, továbbá emlékeztetett, hogy az MSZP több mint 80 ezer konzultációs ívet juttatott el az aHangnak, és már 100 ezernél tart a beérkezett konzultációs ívek száma, így több 10 ezer darab még átadásra vár. 
 
Az MSZP társelnöke szerint egy autoriter rendszerben a hatalommal szemközt lévő pártok közötti verseny nem megengedhető, hiszen nincs olyan helyzet, amely ne a Fidesznek kedvezne egy ilyen rendszerben. Az ellenzéki pártoknak két választás között is együtt kellene működnie, hiszen a pártok külön-külön érhetnek el részsikereket, de a fő cél a Fidesz leváltása lenne, amit közös indulás nélkül nem lehet elérni. 
 
A műsor végén szó volt arról is, hogy az MSZP is kezdeményezte Novák Katalin köztársasági elnökkel szemben a megfosztási eljárás megindítását, mivel méltatlanná vált posztjára, hiszen elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának helyettesét, aki pedofil bűncselekmények eltitkolása érdekében több személyt is megpróbált megvesztegetni. 
 
A NER maga alá gyűrte az államigazgatást és a független intézményeket, a Fidesz kétharmados kormányzása mellett, az ellenzéknek kevés eszköze van, de fel kell hívni a figyelmet a megengedhetetlen eseményekre. A sajtóban megjelentek szerint egyes gyermekotthonokban rendszerszintű bántalmazások tapasztalhatók. 
 
Azonban nem csupán Novák Katalin az egyetlen, aki méltatlanná vált pozíciójára ebben az ügyben, hiszen az  államfő által aláírt kegyelmi kérvényt az igazságügyi miniszternek kell ellenjegyeznie, aki ekkor Varga Judit volt. Az MSZP szerint ezért a kormánypártnak nem szabadna Varga Juditot az EP-listáján szerepeltetnie. 

Kapcsolódó párttagok