mszp.hu | Belföld
2024. február 19. 07:19

Az ellenzéki pártoktól rugalmasságra van szükség, ez azonban nem lehet gátja az együttműködésnek

Az ellenzéki pártoktól rugalmasságra van szükség, ez azonban nem lehet gátja az együttműködésnek
Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke Balázs Pétert, korábbi külügyminisztert, német nagykövetet látogatta meg otthonában. A beszélgetés során a június 9-i európai parlamenti választások valódi tétjéről volt szó, valamint arról, milyen üzenetet küldhet Magyarország az uniónak a választások eredményével.

Kunhalmi Ágnes elmondta, az európai parlamenti választások valódi hatásáról és üzenetéről érdemes beszélgetni, valamint fontos volna megérteni, mit kell az ellenzéknek ahhoz tennie, hogy az Európai Parlamentben visszaszoruljon a fideszes képviselők száma. Mindemellett meg kell értenie az ellenzéknek, hogyan érhetik el azt, hogy ne az az üzenet jusson el az EU-hoz, Orbán Viktor verhetetlen.

Balázs Péter kiemelte, az európai parlamenti választásoknak nincs közvetlen tétje az ország vezetésére nézve, azonban rettentő fontos, hogy Brüsszelben, Strasbourgban miként sorakoznak fel a pártcsaládok, ugyanis ott sok párt tömörül nagy európai pártcsaládokba.

A korábbi külügyminiszter emlékeztetett, az előzetes mandátumbecslések félelmetes képet mutatnak, ugyanis azok a szélsőjobboldal előretörését mutatják. Az utóbbi időben, 2024 év eleje óta azonban hatalmas tömegek mozdultak meg a szélsőjobb ellen, ilyenek voltak Németországban az AFD-párt elleni tüntetések. Németországban azonban a polgári konzervatívok a fasisztoid pártoktól és irányzatoktól élesen elhatárolják magukat, nem hagyják, hogy a szélsőjobb visszatérjen.

Kunhalmi Ágnes elmondta, az MSZP feltett érdeke az ellenzéki pártok közti együttműködés elérése már az idei választásokon is. Németországgal párhuzamba vonva, ez azért is lenne fontos, mert így a hazai szélsőjobboldalt is vissza lehetne szorítani. Fontos továbbá, hogy Orbán Viktor ne formálhassa saját képére az uniót. Ehhez az kell, hogy minél kevesebb fideszes képviselő jusson be az Európai Parlamentbe. Ennek elérése tehát most az ellenzéki pártok stratégiáján is múlik.

Balázs Péter rámutatott, a Fidesz részéről ravasz húzás volt egy napra időzíteni a két választást, azok ugyanis más stratégiát igényelnek. Jelen esetben erre nincs lehetőség, a szavazóknak „kétfelé kell gondolkodnia és szavaznia”, ebben a helyzetben pedig a demokratikus ellenzéki pártoknak együtt kell indulni. 

A volt külügyminiszter egy további feladatra is figyelmeztetett, ugyanis az Európai Parlamentbe bejutott képviselőknek pártcsaládot kell választaniuk, hova akarnak csatlakozni. Ez a szocialista és a zöldpártok esetében egyértelmű, a többi esetben nem. Arról, hogy ki melyik pártcsaládba ülne be, meg kell egyezni, ehhez rugalmasságra van szükség az ellenzéki pártok részéről, ez azonban nem lehet akadálya az együttműködésnek.

Kunhalmi Ágnes végezetül elmondta, az ellenzéki pártoknak a rugalmasság mellett felelősen is kell viselkednie, mind az unió, mind a magyar emberek felé.

Kapcsolódó párttagok