Az ellenzéki tárgyalásokat lezártuk: a polgárokkal kötendő szövetség következik

A kormányváltó szövetség pártjainak közös közleménye

Az október 23-i ünnep szándékos megzavarása felőrölte a tárgyalásokhoz szükséges minimális tárgyalási alapot is. A kormányváltó szövetség pártjai, az MSZP és az Együtt-PM Szövetség ezért nem mennek el az egyeztetésre és nem
nyitják újra a nemrégiben hivatalosan is aláírt megállapodást. A választásokig hátralévő időben már csak a választók megszólítására, Orbán Viktor kormányzásának ellenőrzésére és az ellenzéki alternatíva felmutatására fordítják energiáikat.

Az október 23-a óta eltelt idő jól mutatja, mekkora öngól volt a közös ellenzéki ünnep taktikai megfontolásokból és hatalomtechnikai okokból történő megzavarása. Újra az ellenzék belső ügyeivel traktáljuk a változást akaró polgárokat ahelyett, hogy például Orbán Viktor kirekesztő, magyart a magyar ellen uszító, polgárháborús beszédére hívnánk fel közösen a figyelmet. Az kormányváltó szövetség eltökélt abban, hogy túllép ezen a szakaszon és energiáit arra fordítja, hogy megszabadítsa Magyarországot az Orbán-rendszertől!

Mint emlékezetes, nyáron, alapos előkészítő munka után megköttetett az a programalapú választási szövetség, amelyet a felek a múlt héten hivatalos formába is öntöttek és aláírásukkal is megerősítettek.

Ez a kormányváltó szövetség erős talapzata lesz 2014 tavaszán annak a széles - a mai bizonytalanokat is magába foglalni képes - választói koalíciónak, amely leváltja Orbán Viktor kártékony kormányát, majd társadalmi támogatottságot biztosít az új kormány munkájához.

A kormányváltó szövetség kibővítésére az abban részt vevő pártok maguk tettek tisztességes és reális javaslatot a nyár folyamán.

Gyurcsány Ferenc ezt a csatlakozási lehetőséget elutasította.

Az MSZP és az Együtt-PM Gyurcsány Ferenc döntését tudomásul vette. Az ellenzéki tárgyalások ezzel befejeződtek, a kormányváltó szövetség pedig kizárólag az Orbán-kormány működésének megalkuvást nem ismerő ellenőrzésére, a kormányzati munka konstruktív bírálatára, illetve az emberek gondjaira adott szakpolitikai megoldások felmutatására fordítja energiáit.

MSZP
Együtt-PM Szövetség