mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 07. 15:57

Az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kiválóan teszik a dolgukat

Az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kiválóan teszik a dolgukat
Az ellenzéki vezetésű önkormányzatok annak ellenére, hogy a kormány mindent megtesz az ellehetetlenítésükért, példamutató munkát végeznek. Ezt mutatja az is, hogy a Lánchíd határidő előtt, költségkereten belül készült el és került átadásra múlt pénteken. Harangozó Gábor az MSZP alelnöke a pénteki A nap híre című műsorban beszélt arról is, hogy a kormánynak ideje lenne észrevenni és elfogadni az ukrán elnök gesztusait Magyarország felé, melyek a megbékélést szorgalmazzák.

A vasút modernizálásával kapcsolatban a szocialista politikus elmondta, hatalmas mennyiségű pénzt költött erre a kormány, azonban a MÁV olyan szinten alulfinanszírozott, hogy a mozdonyok egyszerűen nem tudnak közlekedni a vonalakon. A nemrég bezárt vidéki szárnyvonalaknál is az volt a hiba, hogy nem tudták megfelelően kiszolgálni a menetrendet a szerelvények. Így tehát nem meglepő, hogy rossz volt a kihasználtságuk, ha maga a szolgáltatás gyakorlatilag nem használható. Ez a szolgáltatás pedig járna az embereknek, az államnak kötelessége lenne biztosítani ezt, nem attól függ, hogy van-e rá pénz.

A Lánchíd átadásával kapcsolatban Harangozó Gábor elmondta, amellett, hogy a Lánchíd nem csak Budapest egységességét szimbolizálja, jól mutatja azt is, hogy a fővárosban működő önkormányzatok kiválóan teszik a dolgukat. Mindezt annak ellenére, hogy nem kapják meg az államtól a támogatásokat, hogyha ellenzéki polgármester vezeti az adott kerületet. A főváros sem kapta meg a híd felújítására ígért támogatást, mindent elkövet a kormányzat, hogy az önkormányzatokat megfojtsák.

Az MSZP alelnöke kiemelte, a szabad vezetésű önkormányzatokban szabadság és kultúra van, az emberek érdeke az elsődleges. Ilyen a városok zöldülése, a forgalom korlátozása a gyalogosok és a biciklisek érdekében, valamint az ezek következményeképp folyamatosan javuló légkör. Hozzátette, a kormányzati beruházásokról nem sokszor hallani, hogy időben elkészülnek, ezzel szemben a Lánchíd jóval a tervezett átadás előtt készült el, ezért is lett felavatva pénteken.

Oroszország Ukrajna megtámadásával évtizedes szabályokat rúgott fel, az pedig, hogy valaki megteheti, hogy így semmibe veszi ezeket a szabályokat, az a kialakított világrend összeomlásához is vezethet. A világ vezető hatalmainak pedig éppen ezért érdeke, hogy a megszokott rendet visszaállítsák. Harangozó Gábor szerint ezért álságos az, amikor a kormány magát békepártinak nevezi, hiszen csak akkor lehet tartós béke, ha visszatérünk a korábbi szabályrendszerbe, ezt pedig a magyar kormány cselekedetei nem segítik. A magyar kormányt pedig éppen a „komolytalan, ostoba propaganda” miatt nem hívják már meg olyan konferenciákra, mint a Szaúd-Arábiában - 30 ország részvételével tartott - békekonferencia.

A szocialista politikus szerint a tartós béke csak úgy érhető el, ha Európa megerősödik. Haderőt, döntéshozatali rendszert, gazdaságot, szuverenitási rendszert tekintve meg kell erősödnie ahhoz, hogy meg tudja védeni magát, erről pedig Orbán Viktor miniszterelnök hallani sem akar. Harangozó Gábor Magyarországgal szemben példaként Németországot állította, amely ország egy év alatt le tudott szakadni az orosz gázról, Magyarország pedig továbbra is ki van téve annak. Gazdaságilag - a brüsszeli pénzek hiánya miatt - számolatlanul hozza be hazánkba a kínai beruházásokat a kormány, melyekhez nincs magyar tőke, munkaerő és nyersanyag sem. Ezek a cégek pedig a bevételt külföldre viszik Magyarországról, mely tovább gyengíti a hazai gazdaságot.

Ukrajna szuverén országgá és nemzetté válása folyamán fontos lépés, hogy a kisebbségek is képviseltetve legyenek, ezért is fontos és szimbolikus lépés, amikor Zelenszkij ukrán elnök magyar katonákat tüntet ki, valamint, hogy magyar származású nagykövetet nevez ki hazánkba. A magyar kormánynak pedig észre kellene vennie végre és elfogadni ezeket a gesztusokat, hiszen így indulhatna el egy megbékélés Magyarország és Ukrajna között.

Kapcsolódó párttagok