mszp.hu | Belföld
2022. június 03. 19:23

Az ellenzéknek nincs más út, mint együtt építkezni

Az ellenzéknek nincs más út, mint együtt építkezni
A jelenlegi politikai rendszerben és a hatályos választójogi törvény mellett az ellenzék számára „nincs más út, mint együtt építkezni” – jelentette ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Spirit FM rádió műsorában pénteken, hozzátéve: pártjában erre megvan a politikai akarat.

Az ellenzéknek meg kellene őriznie a választás után megmaradt 2 millió szavazóját, összehangolt, közös javaslatokat tenni, és nem felaprózni magát és az erőforrásait – mondta az azt firtató műsorvezetői kérdésre reagálva, hogy miért nyújtanak be az ellenzéki pártok különböző javaslatokat a gazdasági helyzet megoldására.

„Én azt látom – keserűen mondom –, hogy megint a legnagyobb kicsi szerepére törnek páran, és tulajdonképpen ez veszélyezteti az egységet, és veszélyezteti (...) a rohamosan közelgő önkormányzati választásokat is. (...) Az MSZP részéről biztos, hogy megvan az együttműködésre az akarat” – hangsúlyozta.

Min mondta, az egész ellenzék stratégiai célkitűzése kell legyen a 2019-ben megszerzett önkormányzati helyek megtartása a következő önkormányzati választásokon, mert ha ez nem sikerül, „végérvényesen” elvesztik, amit a szavazóik kiharcoltak maguknak.

Figyelmeztetett: a Fidesz által kiépített rendszer még inkább kiteljesedik és megcsontosodik majd, a várhatóan egyre nehezedő körülmények között együttes építkezéssel, a választásokból való tanulságok levonásával, összetartva, az erőforrásokat, a tudást, a humántőkét összetolva” „vissza kellene szépen lassan szerezni” az ellenzék elvesztett több mint 750 ezer szavazóját.

Némi iróniával megjegyezte: „még ezt úgysem próbáltuk ki”, hogy az ellenzék nemcsak a választások előtt „projektszerűen”, hanem tartósan együttműködik.

Azt is megjegyezte: a Fidesz a 4 évvel ezelőtti eredményéhez képest csak 180 ezer plusz szavazót nyert az idei választáson; valamint ha nem lett volna 2022-ben összefogás, akkor az ellenzék ennyi szavazatot sem szerzett volna, mint most.

A szocialisták „Létbiztonság csomagjára” vonatkozó kérdésre elismerte: ha azt az ellenzék együttesen nyújtotta volna be, akkor sem lenne reális esély a teljes megvalósulására, „de egy olyan alternatívát lehetne nyújtani, amely (...) millióknak nyújthatna valódi segítséget”.

Az MSZP baloldali pártként támogatja a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjnak a visszaépítését, de a jelenlegi, drasztikusan elszabaduló áremelkedés mellett ennyi intézkedés kevés – mondta a társelnök.

Ezért a szocialisták a hatósági árak kiterjesztését javasolják több élelmiszerre, köztük a zöldségekre és gyümölcsökre, „esetleg kompenzálva (...) a rezsicsökkentés mintájára is a kereskedőket”, mert ezekhez az árukhoz az emberek nem tudnak hozzáférni.

Másik fontos javaslatuk a havi 20 ezer forintos élelmiszerkupon a rászorulók számára, melyet gyermekes és egyszülős családok, kisnyugdíjasok, fogyatékkal élők és szociális ösztöndíjban részesülő egyetemisták kapnának, és „amelyet ráadásul az Európai Unió egy az egyben kifizet”. Mint mondta, ennek romániai bevezetése után már látható, hogyan működik ez az élelmiszerutalvány.

Ehhez „persze” legalább be kéne lépnie Magyarországnak az Európai Ügyészségbe, vagy „legalább a Fidesznek kellene valami minimális dolgot mutatni (...), hogy ezeket a pénzeket nem ellopják” – mondta, hangsúlyozva: a Fidesz megszorító csomagjára sem lenne szükség, ha Orbán garanciákat mutatva le tudná hívni az élelmiszerkupon- és energetikai támogatásokra költhető pénzt az uniótól.

Ehelyett azonban az Orbán-kormány „megpróbálja bekalapozni mindenhonnan a pénzt”, az oligarchák rétege azonban mégiscsak kimaradt, „valahogy őket mindig elfelejti Orbán Viktor megadóztatni” és bevonni a közteherviselésbe – mutatott rá a szocialisták társelnöke.

Kapcsolódó párttagok