mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. augusztus 01. 12:14

Az ellenzéknek példát kell mutatni a fiataloknak, fel kell lépni a rendszer ellen!

Az ellenzéknek példát kell mutatni a fiataloknak, fel kell lépni a rendszer ellen!
Az ellenzék számára fontos lenne, hogy részt vegyen olyan színvonalas vitákon, mint az MCC Feszten tartott oktatási vita, ahol tételesen, tényekkel szembesítve a fideszeseket, rá tudnak cáfolni a kormány állításaira, ezzel legyőzve a kormánypártot. Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, társelnöke így tett, amikor a Mathias Corvinus Collegium fesztiválján szembesítette az oktatás hatalmas problémáival, válságos helyzetével Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt. A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában osztotta meg tapasztalatait a szocialista politikus a hétvégi vitán elhangzottakkal kapcsolatban.

Kunhalmi Ágnes szerint az ilyen jellegű, személyes vitákon tényekkel kell tételesen cáfolni a kormány állításait. Hozzátette, ezek az alkalmak azonban nem elegendőek, nem helyettesítik a parlamenti vita műfaját és nem fog megváltozni ettől a Fidesz álláspontja. Az MSZP társelnöke szerint mindezek ellenére az MCC Feszt adta lehetőséget meg kell ragadni, hiszen sok olyan egyetemista is jár ide, akiknek nincs más lehetősége. Az ellenzék ugyanis nem rendelkezik olyan lehetőségekkel, mint a Fidesz, amely állampártként maximálisan felhasználja a kormányzati erőforrásokat. 

A szocialista országgyűlési képviselő beszámolt arról is, hogy a vita után a helyszínen és később online 30 fiatal is megkereste, akik figyelték a vitát. Hozzátette, az MCC célja, hogy minél több fiatalt felkaroljon és őket a Fidesz-ideológiája szerint oktassa. Sokan azonban arról számoltak be, miszerint szüleik ellenzékiek, de egyszerűen nincs más lehetőségük a tanulásra, csak, ha a Fidesz által uralt MCC-n tanulnak. Tetszett azonban az ellenzéki hallgatóknak, hogy Kunhalmi Ágnes nem lózungokat, hanem érveket sorakoztatott fel és ezzel állította szembe Maruzsa Zoltánt, aki láthatóan nem bírta megvédeni a kormány álláspontját.

Az oktatáspolitikával kapcsolatban ellenzékiként mintát kell adni és példát mutatni a fiataloknak. Megmutatni, hogy mennyire nehéz talpon maradni ebben a rendszerben és nem szabad hagyni, hogy az Orbán-kormány elűzze a fiatalokat az országból. Kunhalmi Ágnes szerint igenis be kell menni az „oroszlánbarlangba” és számadatok segítségével szembeállítani a fideszeseket a valósággal, hiszen ezek mutatják meg valójában, hogy mennyire hibás és valótlan a kormányzat kommunikációja és oktatáspolitikája. Fontos az is, hogy a fiatalok megértsék azt a filozófiai különbséget is, ami az ellenzék és a kormánypárt oktatáspolitikája között fennáll.

A vitán a közoktatás elmúlt 10 évéről, a központosításról volt szó, ezeket beszélték végig. Kunhalmi Ágnes elmondta, többször is hatalmas tapssal reagált a közönség a mondandójára, az első nagy taps akkor fogadta, amikor arról beszélt, hogy a magyar oktatás hagyományosan erős a „bemagolandó” tudás elsajátításában, azonban a PISA-teszteken, mely a tudás életbe történő átültetését mutatja meg, ott nagyon lemaradt Magyarország. Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, anno az MSZP felhozta az alsó harmadból a középmezőnybe a fiatalok teljesítményét, ez pedig óriási eredmény volt, a szocialista kormányok nagy mértékben tudták csökkenteni a rosszul teljesítő gyermekek számát. Ezt azon oktatáskutatók is elismerik, akik nagyon keményen kritizálták akkoriban a szocialista kormányt. A PISA-eredmények 2012-2015-re azonban nagyon leromlottak, majd hullámzó teljesítmény után az őszi eredményeket nem sok bizakodással várja maga a köznevelési államtitkár sem.

Nemrégiben látott napvilágot az is, miszerint a kompetenciamérések eredménye azt mutatja, hogy jelentős mértékben romlott a gyermekek szövegértési képessége, ezt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta, miszerint erről a zömében romák lakta települések tehetnek. Kunhalmi Ágnes szerint ez felháborító, szégyenteljesnek nevezte, hogy a kormány egyik legmagasabb rangú tisztségviselője ilyen, a szélsőjobboldalnak kedvező kijelentéseket tesz. Az MSZP társelnöke szerint abból látszik, hogy mekkora bajban van a kormány és egyszerűen nincs magyarázata az oktatás súlyos válságára, hogy a roma gyermekekre és a jórészt általuk lakott településekre próbálja fogni az oktatás problémáit, nem tudja a coviddal vagy bármi mással indokolni a jelenlegi helyzetet. Már az is tragédia lenne, ha fele ennyire romlottak volna az eredmények, de az, hogy egy korosztály 40 százaléka nem érti, amit elolvas, az mindenen túltesz. Azonban nem is meglepő a kormány közömbössége a téma iránt, hiszen korábban a parlamentben cinikus választ adtak a kormánypárti képviselők, amikor Kunhalmi Ágnes a szövegértés fejlesztéséről és a gyakorlati tudás előtérbe helyezéséről beszélt. A szocialista országgyűlési képviselő szerint a lexikális tudást nagyon fontos lenne kiegészíteni olyan képességekkel, amik az egész életen át tartó tanulást segítik.

Az MSZP társelnöke elmondta, az MCC Feszten el tudott jutni a fiatalokhoz és reméli az ott elhangzottakat azok is megismerik, akik nem vettek részt a vitán. Az ellenzéknek pedig fontos, hogyha részt vesz hasonlóan színvonalas vitákon, minden kétséget kizáróan le tudja győzni a Fideszt. Adatokkal, megkérdőjelezhetetlen érvekkel tegye világossá az ellenzék, miért hibás a kormánypárt politikája.

Kapcsolódó párttagok