mszp.hu | Gazdaság | Gazdaságfejlesztés
2023. május 17. 13:28

Az elmaradt kormányzati támogatások is hozzájárultak a brutális élelmiszerár-emelkedéshez

Az elmaradt kormányzati támogatások is hozzájárultak a brutális élelmiszerár-emelkedéshez
A hazai mezőgazdaság egyre nehezebb helyzetéről és az elmaradt kormányzati támogatásokról is beszélt Harangozó Gábor a Spirit FM Aktuál című műsorában szerda reggel. Az MSZP alelnöke elmondta, a kormány árcsökkentésre irányuló intézkedései erősen piactorzító hatásúak, és a vidékiek helyzetének teljes ellehetetlenülését okozzák.

Azt már megszokhatták az emberek, hogy a kormány mindig igyekszik jobbnak beállítani a hazai gazdasági helyzetet, mint amilyen valójában, azonban a valóság az, hogy jelenleg egész Európában az egyik legrosszabbul a magyar gazdaság teljesít. A hazai infláció lényegesen magasabb, mint Európa más országaiban, ez pedig annak köszönhető, hogy a tavalyi energiaár robbanás idején a hazai kormányzat késlekedett a támogatásokkal, a mezőgazdaság pedig tulajdonképpen teljesen kimaradt a támogatásokból.

Harangozó Gábor kiemelte, hogy a mezőgazdasági input árak, melyek azt mutatják, hogy mennyiből lehet előállítani az adott terméket, ezek a tavalyi év közepére 47 százalékkal emelkedtek meg, a termelők pedig semmilyen támogatásban nem részesültek. Amíg az autóiparban volt energiaár-kompenzáció, addig a gazdálkodók nem jutottak segítséghez, így az egyetlen megoldásuk az árak emelése maradt. Emiatt pedig Magyarországon rekordmértékű lett az élelmiszerár-növekedés és az infláció is.

Az MSZP alelnöke szerint a kormánynak „okosabban” kellett volna bevezetnie az ársapkákat, hiszen ahogyan ezt tették, annak komoly piactorzító hatása volt. A görögök példáját említette, ahol folyamatosan cserélik a hatósági árazás alá vont termékek körét, így változatosabb élelmiszerekhez tudnak jutni az emberek, valamint piactorzító hatásról sem lehet beszélni. Továbbá az, ahogyan a kormány bevezette a hatósági árakat azt is eredményezi, hogy nem lehet egyik napról a másikra kivezetni azokat, hiszen, ha ezeknek a termékeknek is hirtelen elszabadulna az ára, az tovább emelné az inflációt, valamint elérhetetlenné válnának sok család számára.

„Nem csak az infláció mértéke a fontos, hanem az, hogy Magyarországon volt egy 20 százalékos reálbér-csökkenés” – emelte ki Harangozó Gábor. Ez pedig azt jelenti, hogy ennyivel kisebb mértékben nőttek a bérek, mint az árak, ez pedig egy folyamatos elszegényedést eredményez. Ezt támasztja alá az is, hogy tavaly 1,9 millió ember élt mindennapi szegénységben, ez a szám mára megduplázódott, ma már 3,8 millió embernek kell nélkülöznie nap mint nap és semmilyen tartalékkal nem rendelkeznek. Az MSZP ezért mondja azt, hogy nem szabad most megszüntetni az ársapkákat, de további intézkedések is szükségesek az infláció jelentősebb mérsékléséhez.

A kormány nemrég bejelentett intézkedése, miszerint a hipermarketekben kötelező heti akciókat kell majd bevezetni pedig szintén nem fog javulást hozni, hiszen így csak a nagy áruházakban lesznek olcsóbban elérhetők az adott termékek, míg a kisboltokban, vagy vidéken változatlan árak lesznek. Így a kormány tovább nehezíti a kiskereskedők helyzetét, hiszen kevesebben fognak ott vásárolni, ha bizonyos termékeket olcsóbban meg lehet vásárolni a hipermarketekben. Vidéken és a kistelepüléseken eddig is sorra zártak be a kisboltok, a kormány intézkedése pedig ezt a folyamatot fogja tovább erősíteni. Harangozó Gábor hozzátette, a magyar vidék egyre nehezebb helyzetbe kerül, a kormány korábban leépítette a takarékpénztári rendszert, az egészségügy egyre rosszabb állapotban van, az oktatás helyzete is egyre kilátástalanabb, most pedig a boltokat is nehéz helyzetbe hozzák.

A görög módszerről elmondta, ott van párbeszéd a szereplők között, folyamatosan megegyeznek egymással az élelmiszer forgalmazók, a mezőgazdasági termelők, a kereskedők és az állam, hogy mikor melyik terméket érdemes olcsóbbá tenni és mennyi ideig. Így Magyarországon is meg lehetne valósítani, azonban a kormány stratégiája csupán piactorzító hatással jár és a kiskereskedők helyzetének megnehezítését eredményezi.

A nyugdíjasok helyzetével kapcsolatban az MSZP alelnöke kiemelte, ugyan a törvény szerint a nyugdíjakat az inflációval párhuzamosan folyamatosan korrigálni kell, a kormány azonban rendre alábecsüli az inflációt, így a nyugdíjak mindig lemaradással emelkednek, ez pedig azt jelenti, hogy a nyugdíjasok gyakorlatilag folyamatosan hiteleznek a kormánynak. A nyugdíjas fogyasztói kosárra mért infláció továbbá jóval magasabb, mint az átlagos infláció, így az a nyugdíjemelés, amit az állam biztosít valójában jóval kevesebb, mint amire szükség lenne, ennek pedig az az eredménye, hogy a nyugdíjasok is folyamatosan elszegényednek.

Kapcsolódó párttagok